Saksamaal nõutakse Teise maailmasõja aegsete nõukogude tankide eemaldamist

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksamaal nõutakse Teise maailmasõja aegsete nõukogude tankide eemaldamist
Saksamaal nõutakse Teise maailmasõja aegsete nõukogude tankide eemaldamist Foto: rferl.org

Saksamaa väljaanded käivitasid aktsiooni, milles nõutakse Berliini kesklinnas asuvalt Teise maailmasõja memoriaalilt kahe Nõukogude Liidu tanki eemaldamist.

Tegemist on protestiga Venemaa tegevuse vastu Ukrainas, edastab The Local.

Kaks tanki asuvad Berliinis Tiergartenis aadressil Straße des 17. Juni kuulsa Brandenburgi värava läheduses.

Väljaanded Bild ja BZ esitasid selle nädala esmaspäeval Saksamaa parlamendile petitsiooni, milles viidati Venemaa agressioonile Ukrainas.

«Kätte on jõudnud aeg, mil Venemaa tankid ohustavad vaba ja demokraatlikku Euroopat. Selle tõttu ei taha me Venemaa endisi tanke Brandenburgi värava lähedale. Venemaa anastas Krimmi ning on Ukraina piiri ääres lahinguvalmis, ohustades suveräänset riiki,» seisis petitsioonis.

Petitsioon jätkus: «Meie allakirjutanud ei aktsepteeri sõjalise jõu kasutamist 21. sajandi Euroopas».

Bild ja BZ lisasid, et neil ei ole plaanis näidata, et Nõukogude Liidu kannatused Teise maailmasõja ajal olid väikesed.

«Punaarmeed tuleb austada, kuid mitte viisil, mis õigustaks Kremli nüüdset agressiooni. Teise maailmasõja kataklüsmiline verevalamine peaks olema hoiatuseks, et rahu tuleb säilitada ja üksteist austada. See kehtib eriti Berliini kohta, kust 20. sajandi katastroof alguse sai,» jätkus petitsioon.

Saksamaa pealinnas Berliinis asuv sõjamemoriaal on pühendatud 80 000 Punaarmee võitlejale, kes kaotasid 1945. aasta kevadel Berliini lahingus elu.

See püstitati vaid paar kuud pärast Teise maailmasõja lõppu. Sellel on ka nõukogude sõdurite tehtud grafiti, mis säilitati ka pärast 1999. aasta restaureerimist.

Memoriaal koosneb suurest nõukogude sõdurit kujutavast kujust, mälestustahvlist ning kahest tankist.

Saksaamaade taasühinemisel 1990. aastal langetati otsus see memoriaal säilitada.

Saksamaa suhtumine Venemaasse on alati olnud pooldav, seda isegi nüüdse Ukraina kriisi puhul, kuna neil kahel riigil on väga tihedad sidemed.

Natsi-Saksamaaga peetud sõjas kaotas elu umbes 20 miljonit nõukogude kodanikku.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles