Serbia astus sammu lähemale ELile

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seni tabamata Ratko Mladić.
Seni tabamata Ratko Mladić. Foto: SCANPIX

Eile kohtunud Euroopa Liidu välisministrid otsustasid ratifitseerida ühenduse ja Serbia vahel sõlmitud kaubanduslepingu, millega Balkani riik astub sammu lähemale euroliiduga ühinemisele.

Luksemburgi pealinnas Luxembourgis kohtunud välisministrid tõdesid, et Belgrad on teinud tõhusat koostööd Jugoslaavia rahvusvahelise kriminaaltribunali ICTYga ning ratifisteerisid seejärel kaubandust ja kaubandusküsimusi käsitleva lepingu, mis kirjutati alla juba 2008. aastal, kuid jäi Hollandi ning Suurbritannia vastuseisu tõttu ratifitseerimata, vahendas BBC.

«Serbia on võtnud Euroopa suuna ja me tahame seda julgustada,» kommenteeris Suurbritannia välisminister William Hague.

Serbia ratifitseeris ülemöödunud aastal ka stabilisatsiooni- ja assotsiatsioonilepingu (SAA), mis avas riigile tee Euroopa Liiduga liitumiseks. Serbia jaoks on võtmeküsimusteks koostöö ICTYga ja Kosovo küsimuse lõplik lahendamine.

Serbia läänemeelne valitsus on viimasel ajal parandanud suhteid Euroopa Liiduga ja on sõjakuritegude eest süüdistatava Radovan Karadžići vahistamise eest saanud rahvusvaheliselt üldsuselt tunnustussõnu.

Küll on aga endiselt tabamata Bosnia serblaste endine sõjaväejuht Ratko Mladić, keda süüdistatakse genotsiidis ning sõja- ja inimsusevastastes kuritegudes. Viimane on pärast Karadžići vahistamist kõige tähtsam endise Jugoslaavia konfliktide sõjakuritegudes kahtlustatav isik, keda pole rohkem kui kümne aasta jooksul õnnestunud tabada.

Euroliidu välisministrit hoiatasid aga Serbiat, et Belgradil on veel pikk tee ELiga ühinemiseks. Kuigi Seriba esitas taotlusega ühendusega ühinemiseks juba möödunud aastal, pole EL sellele veel vastanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles