Mehhiko narkosõda nõudis eile 43 ohvrit

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mehhiko sõdurid patrullimas piirilinnas Ciudad Juarezis.
Mehhiko sõdurid patrullimas piirilinnas Ciudad Juarezis. Foto: Reuters / Scanpix

Mehhikos hukkus narkokuritegevusega seotud vägivallas eile 43 inimest, neist 28 riigi loodeosas Sinlao osariigis paiknevas Mazaltlani vanglas.

Kümned kinnipeetavad hukkusid rivaalitsevate narkogrupeeringute vahel puhkenud kokkupõrgetes, kusjuures osa ohvreid tapeti tulirelvaga, vahendas AFP.

Ka hukkus eile hommikul riigi lääneosas Zitacuaros kurjategijate ja autoga pealinna Mexico Citysse teel olnud politseinike vahel puhkenud tulevahetuses tosin korrakaitsjat. Kümme politseinikku suri sündmuspaigal, veel kaks saadud vigastustesse haiglas.

Julgeolekuallikate teatel võib rünnaku taga olla kurikuulus narkojõuk La Familia. Juulis korraldas see grupeering sarnase rünnaku, milles hukkus 16 korrakaitsjat. Tulevahetuses hukkus ka mitmeid kurjategijaid, kuid nende täpne arv pole selge.

Riigi põhjaosas Chihuahua osariigis hukkus veel kolm politseinikku, kes said surma tulevahetuses arvatavate narkokaubitsejatega.

Mehhiko president Felipe Calderon alustas sõjaväe abiga võitlust riigi võimsate narkokartellide vastu pärast võimule tulemist 2006. aasta lõpus. Narkokuritegevusega on saadetud võitlema üle 50 000 korrakaitsja, sõjaväelase ja föderaalagendi.

Soovitud edu võitluses narkokuritegevusega pole toonud ka politseinikest vähem korrumpeerunuks peetavate sõdurite ja föderaalagentide kaasamine, sest narkojõukude kokkupõrked nõuavad üha enam uusi ohvreid. Enamik narkokartellide toime pandud kuritegusid jääb aga lahendamata politsei ja ametnike korrumpeerituse tõttu.

Arveteklaarimistes on enam kui kolme aasta jooksul hukkunud nüüdseks üle 22 700 inimese, eriti suur on ohvrite arv USA piiriäärsetel aladel, kus hukkunute sekka satub üha rohkem süütuid kõrvalisi isikuid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles