Transnistria liidrid kutsusid Moskvat piirkonna iseseisvust tunnustama

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina-Transnistria piiripunkt.
Ukraina-Transnistria piiripunkt. Foto: SCANPIX

Moldova separatistliku ja venemeelse Transnistria vabariigi seadusandjad võtsid täna ühehäälselt vastu resolutsiooni, milles ärgitasid Venemaad ja ÜRO-d oma iseseisvust tunnustama.

«Rahvusvahelise õiguse üldtunnustatud normide kohaselt tuleks poliitiliste otsuste langetamisel lähtuda rahvaste enesemääramisõigusest. Seda õigust peaksid austama kõik riigid,» ütles asespiiker Sergei Tšeban hääletuse järel.

Rühm Transnistria poliitikuid eesotsas parlamendi esimehe Mihhail Burlaga kavatseb homme sõita Moskvasse, et kohtuda seal riigiduuma saadikutega.

Moldova valitsus püüab samal ajal sõlmida tihedamaid suhteid Euroopa Liiduga ning on hoiatanud Kremlit võimalike Transnistria annekteerimise katsete eest.

Ukrainaga piirnev ja Kremlist majanduslikus sõltuvuses Transnistria maariba lõi 1990. aastal Moldovast lahku. Aasta hiljem puhkes kodusõda.

2006. aastal hääletasid rahvusvaheliselt tunnustamata Transnistria elanikud referendumil ülekaalukalt Venemaaga ühinemise poolt ja piirkonnas paikneb 1500 Vene sõdurit, kuid Moskva pole Transnistriat seni tunnustanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles