Sanktsioonide saaga: Brüssel jagas valitsustele riskide rehkendused

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalkulaatori patareide vahetus maksis 3 eurot.
Kalkulaatori patareide vahetus maksis 3 eurot. Foto: SCANPIX

Eile selgus, et Euroopa Liidu liikmesriikide valitsused on saanud Brüsselist konfidentsiaalsed kalkulatsioonid selle kohta, milline oleks Venemaa vastu suunatud sanktsioonide hind igaühe SKT ja erinevate majandussektorite suhtes. 

Mitme välisministri sõnutsi on valitsustel nüüd teisipäevani aega, et raportit uurida ning väljastada vastuseks omaenda hinnang haavatavuse kohta konfrontatsiooni korral Venemaaga.

Ülaltoodu alusel klapitakse kokku lõplikud versioonid, mille alusel lahterdatakse liikmesriigid «madala», «keskmise» ja «kõrge» riski kategooriatesse, kirjutab Financial Times.

Euroopa Komisjoni riskihinnagu alusel võidakse kutsuda kokku erakorraline Euroopa liidrite koosolek Brüsselis, arutamaks kas 28-liikmeline blokk on võimeline rakendama sanktsioone Moskva vastu, kui Ukraina kriis ei lahene või läheb hoopis hullemaks.

Esmaspäeval ütlesid ELi välisministrid, et selline koosolek võib leida aset tuleval nädalal. Kuupäeva aga kinnitatud ei ole.

Euroopa on tegutsemise osas sügavalt lõhestatud.

Mõned liikmesriigid, mille majandused kokkupõrke korral kõige kõvemini kannataksid – nagu Baltimaad ja Poola – väidavad sellele vaatamata, et Moskva vastu on vaja rakendada karme meetmeid, peatamaks viimase katsed endist idablokki jõuga oma kontrolli alla võtta.

Sellised riigid nagu näiteks Saksamaa, Suurbritannia ja Itaalia on palju ettevaatlikumad. Itaalia on öelnud, et tahab sanktsioonide-otsusega oodata.

Küpros sooviks aga kompensatsiooni sanktsioonide puhul, mis kahjustaksid nende pangandussüsteemi. Küprose pangandus sõltub suuresti Vene hoiustajatest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles