Uus seadus: venelasi võib blogimise eest kohtusse kaevata

Marian Männi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene politsei võttis kinni korruptsioonivastase blogija ja opositsiooniliidri Alexei Navalny selle aasta 1. märtsil. Vene kohus määras mehele vähemalt kahekuuse koduaresti ja keelas tal interneti kasutamise või meediaga suhtlemise.
Vene politsei võttis kinni korruptsioonivastase blogija ja opositsiooniliidri Alexei Navalny selle aasta 1. märtsil. Vene kohus määras mehele vähemalt kahekuuse koduaresti ja keelas tal interneti kasutamise või meediaga suhtlemise. Foto: SCANPIX

Vene riigiduumas võeti reedel vastu terrorismivastase seaduse täiendus, mis lubab Vene blogijaid mõista süüdi veebipäevikus avaldatud sisu pärast, kui see ähvardab riigi julgeolekut.

Riigiduuma hääletas reedel selle poolt, et Vene blogisid liigitataks meedia väljaannete alla, kirjutas suurim ingliskeelne Venemaa päevaleht The Moscow Times.

Seaduse täienduse järgi, mille esitasid Alexei Mitrofanov erakonnast Õiglane Venemaa (Справедливая Россия) ning Andrei Lugovoi ja Vadim Dengin erakonnast Venemaa Liberaaldemokraatia (Либерально-Демократическая Партия России), kuulub nüüdsest iga blogija, sotsiaalvõrgustiku või isikliku veebilehe omanik, kes saab päevas üle 3000 kliki ja kelle blogis avaldatakse reklaame, veebimeediaga samasse kategooriasse.

See tähendab, et blogijad peavad tõestama informatsiooni täpsust, millest nad kirjutavad, pidama kinni kampaania seadustest ja hoiduma avaldamast materjali, mis võib pidada «ekstreemseks».

Neid, kes seadusest kinni ei pea, võib esimese seaduse üleastumise puhul trahvida 610 euro suuruse trahviga. Kui seadust rikutakse sama aasta jooksul uuesti, võib neid juba üle tuhande euro suurune trahv oodata.

Ekspertide sõnul piirab see seadus internetivabadust, kirjutas Russia Beyond the Headlines.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles