Putin rehabiliteerib Krimmi vähemusi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Traditsioonilses riietuses Krimmi tatarlased märtsis kogunemisel, kus tatarlaste vähemus arutas eraldi autonoomia nõudmist poolsaarel.
Traditsioonilses riietuses Krimmi tatarlased märtsis kogunemisel, kus tatarlaste vähemus arutas eraldi autonoomia nõudmist poolsaarel. Foto: SCANPIX

Venemaa president Vladimir Putin allkirjastas täna seadluse stalinlike repressioonide all kannatanud Krimmi rahvaste rehabiliteerimisest.
 


«Tahaksin teavitada kolleege sellest, et allkirjastasin seadluse Krimmi tatarlaste, armeenlaste, sakslaste, kreeklaste - kõigi stalinlike repressioonide ajal kannatanute rehabiliteerimise kohta,» sõnas Putin riiginõukogu istungil.

Krimmi poolsaar on koduks ligi 250 000 tatarlasele, kes järgivad peamiselt sunniitlikku islamit.
Lisaks teatas president, et samas seadluses räägitakse ka abinõudest teatud Krimmi piirkondade sotsiaalmajanduslikuks arendamiseks.

Ühtlasi tehti valitsusele ülesandeks osutada Krimmi ja Sevastopoli võimudele abi nende Krimmi rahvaste küüditamise 70. aastapäeva mälestusürituste korraldamiseks.

Putin meenutas möödunud nädalal, et kui Krimmi poolsaar 1783. aastal Vene impeeriumiga ühendati, andis ka keisrinna Katariina Suur käsu kohelda Krimmi tatarlasi kui Vene riigi alamaid ja austada nende õigusi ning religiooni. Putin nimetas seda targaks ja õigeks valikuks ja kinnitas, et ka moodne Venemaa käib sama teed.

Suur osa Krimmi tatarlastest boikoteeris poolsaarel toimunud niinimetatud referendumit ja nad on väljendanud tõsist muret oma õiguste ja julgeoleku pärast annekteeritud poolsaarel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles