SBU: Vene julgeolekuteenistus püüdis luua kontakte Muzõtško alias Belõiga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paremsektori järelhüüe Oleksandr Muzõtškole alias Saša Belõile Kiievis Maidanil.
Paremsektori järelhüüe Oleksandr Muzõtškole alias Saša Belõile Kiievis Maidanil. Foto: SCANPIX

Ukraina julgeolekuteenistuse (SBU) kinnitusel püüdsid Vene julgeolekuteenistuse (FSB) agendid luua kontakte Saša Belõi ehk Oleksandr Muzõtškoga.

SBU jõudis jälile vandenõule, kus FSB plaanis süüdistada Ukrainat relvasaadetiste edastamises terroristidele ja avaldada survet rahvusvahelisel tasandil, vahendas TSN.

FSB polkovnik Aleksei Tšepik värbas 2012. aastal oma teenistusse Ukraina kodaniku O. Skype’is peetud suhtluse järgi toimus see jaanuaris-veebruaris. kaudu saadud

Tšepik tegi kodanik O.-le ülesandeks luua sidemed Ukraina Rahvusassamblee — Ukraina Rahvuslik Omakaitse (UNA-UNSO) aktivistide ja juhtidega, näiteks Saša Belõiga.

Kui aga võimalik, siis pidi ta ise imbuma organisatsiooni. Järgmisena kavatseti Venemaale salakaubana toimetada relvasaadetisi. See pidi toimuma FSB kontrolli all. Kui relvalaadung oleks jõudnud Venemaale, siis oleks tarnijad kinni võetud ja maha lastud. Pärast oleks Ukrainale esitatud pretensioone eesmärgiga rikkuda riigi rahvusvahelise mainet.

SBU ei kinnita, kas sel õnnestus vandenõu mõni liige tabada või mitte. Tuletagem meelde, et SBU võttis varem kinni separatisti, kes kavatses korraldada rahutusi Donetskis.

Paremsektori üks juhtfiguure Muzõtško sai surma Loode-Ukrainas Rivnes ööl vastu 25. märtsi.
Korrakaitsejõudude väitel oli mees kuritegeliku grupeeringu liige ja tagaotsitav. Alguses teatati, et ta sai surmavalt haavata kinnivõtmise käigus, kuna avas tule eriüksuse Sokol liikmete pihta, kes püüdsid teha vahistada.

Hiljem teatas siseministeerium, et mees lasi end ise maha.

Paremsektori kohaliku aktivistid kinnitasid aga, et miilitsatöötajate versioon on vale ja lubasid maksta selle eest kätte siseministri kt Arsen Avakovile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles