Norra feministid sunnivad arste naisi abordile suunama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Abordivastane meeleavaldus Madridis.
Abordivastane meeleavaldus Madridis. Foto: SCANPIX

Naisõiguslaste survel oli Norra tervishoiuminister sunnitud loobuma plaanist lubada üldarstidel, kelle südametunnistus seda ei luba, keelduda abortide tegemisel osalemisest läbi selle, et annavad neile saatekirja raseduse katkestamisele.
 


«Üldarstidel ei teki võimalust sellega mitte tegeleda,» teatas tervishoiuminister Bent Høie tänasel pressikonverentsil. Põhiline põhjus, miks Norra valitsusse kuuluvate Kristlike Demokraatide algatusest anda arstidele valikuvabadus loobuti, on tugev naisõiguslaste surve.

Norra Kristlike Demokraatide liider Knut Arild Hareide kirjutas eile, et on nõus praegusest algatusest loobuma, kui kristlastest arstide valikuvabadus tagataks mingil muul moel.

Norra Kristlike Meedikute Liidu esimees Olav Fredheim märkis, et on kindel, et kristlikud demokraadid suudavad välja tulla mingi muu plaaniga, mis aitab välistada, et arstid peaksid minema vastuollu oma südametunnistusega. «Asjaolu, et kristlik partei on kindel lahenduse leidmises, annab meile üsna suure kindluse, et lahendus ei sunni kristlastest arste patsiente abordile saatma,» lausus ta.

Mitmetes Euroopa riikides on meditsiinitöötajatel, kes peavad aborti ebamoraalseks, olgu see siis usulistel või muudel põhjustel, lubatud nendega mitte tegeleda. Mõnedes, sugugi mitte alati ametlikult kõige religioossemates riikides on sellega kaasnenud ka probleem, et abortidega ei taha tegemist teha suurem osa meedikutest ja raseduse katkestada soovivatel naistel on raskusi leidmaks arst, kes neid selle juures aitaks.

 
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles