USA suursaadik NATOs: turvalisust tuleb liikmesriikidest ka väljapoole eksportida

Liisa Tagel
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Douglas Lute Tallinnas.
Douglas Lute Tallinnas. Foto: SCANPIX

NATOl on raske ennetada midagi olukorras, kus sündmused toimuvad väljaspool liikmesriike ja tuleb meeles pidada, et agressoril on alati initsiatiiv, nentis Douglas Lute, USA suursaadik NATO juures täna Lennart Meri konverentsil Postimehele.
 


«On raske ennetada samme NATO piiridest väljaspool,» sõnas Lute vastuseks küsimusele, kas NATOl on võimalik Venemaa tegevust Ukrainas kuidagi ennetada ja takistada või jääbki ainsaks võimaluseks reageerimine juba juhtunule.

Lute kinnitas, et pikemas perspektiivis on parim, mida NATO teha saab, näidata oma sisemist ühtsust ja kindlustada end ohustatuna tundvate riikide julgeolekut.  «Tuleb kindlalt näidata, et need 28 liikmesriiki on pühendunud kaitsele ja iga toll NATO territooriumist on kaitstud.»

Lute rõhutas, et tähelepanu tuleb kindlasti pöörata ka partner riikidele, kelle hulka Ukraina kahtlemata kuulub. «On oluline püüda turvalisust 28 liikmesriigist väljapoole eksportida,» sõnas ta. See tähendab suursaadiku sõnul koostööd partneriikide sõjavägede, kaitseministeeriumite ja riiklike julgeolekunõukogudega.

«Me teeme seda muidugi ka Ukraina sõjaväega. Nende sõjaväelased on teeninud koos NATO liikmesriikidega Kosovos ja Afganistanis,» meenutas Lute. Ta rõhutas samas, et kuigi NATOl on Kiievis sidekontor ja USA saatkonna juures viibivad ka mõned USA sõjaväelased, ei ole USA sinna saatnud praegu sõjaväelasi spetsiaalselt Ukraina sõjaväe väljaõppega tegelema.

Suursaadiku sõnul vajab Ukraina praegu kõige enam poliitilist ja majanduslikku tuge ning see ei ole tegelikult valdkond, kus NATOl oleks juhtroll.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles