Svenska Dagbladet: USA soovib Rootsi liitumist NATOga

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO. Illustratiivne foto.
NATO. Illustratiivne foto. Foto: SCANPIX

Rootsi väljaanne Svenska Dagbladet sai oma valdusse USA suursaadiku Rootsis Mark Brzezinski memo, milles USA soovib Rootsi liitumist NATOga.

Suursaadik kaalub memos, millised oleks Rootsi sõjalised väljavaated ja võimalused tulevikus ning leiab, et Rootsi jaoks oleks ainus loogiline lahendus olla NATO täisliige.

USA suursaadik Rootsis esitles oma nägemus üks kuu tagasi Rootsi parlamendi kaitsekomiteele.

Svenska Dagbladeti andmetel oli suursaadiku nägemus Rootsi poliitikute jaoks «külm dušš», kuna Rootsis arvati, et NATO julgeolekugarantiid on tagatud ka siis kui riik ei ole liige.

Suursaadik kinnitas, et nii ei ole.

«Ütlen otse, et Rootsil ei ole julgeolekugarantiid paragrahv viie järgi, mis näeb ette kohustust kaitsta alliansi mõnda liiget ega ka mingi muu kahe riigi sõjalise kokkuleppe kaudu,» teatas Brzezinski kaheksaleheküljelises dokumendis.

Lehe andmetel oli Rootsil külma sõja ajal USAga salajane leping. Kui Nõukogude Liit oleks Rootsit rünnanud, oleks USA appi läinud.

USA suursaadiku sõnul ei anna Rootsile julgeolekugarantiid see, et kuulub NATO «Partnerlus rahu nimel» programmi.   

«Ukraina on hetkel NATOle lähemal kui Rootsi,» nentis Brzezinski.

USA on juba pikka aega sõnanud Rootsile, et NATO uks on neile avatud, kuid otsuse selle suhtes saavad langetada vaid rootslased.

USA ei ole seni survestanud Rootsit NATO liikmeks astuma. Seoses muutunud maailmapoliitilise olukorraga ütles USA otse välja, et Rootsil on kasulikum olla NATO liige.

«Venemaa sõjalisel tegevusel Ukrainas on nii sõjalisi, majanduslikke kui poliitilisi tagajärgi. On asju, mida saavad riigid vaid koos lahendada. Kuidas Rootsi reageerib uuele strateegilisele olukorrale?» küsis suursaadik.

USA on veendunud, et Rootsi jaoks on õigeks lahenduseks NATO.

1949. aastal asutatud NATOsse kuulub 28 riiki.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles