Hamas nõudis Gaza blokaadi täielikku lõpetamist

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ÜRO abiautod teel Gaza sektorisse.
ÜRO abiautod teel Gaza sektorisse. Foto: SCANPIX

Gaza sektorit kontrolliv Palestiina islamistlik äärmusrühmitus Hamas nõudis Iisraelilt blokaadi täielikku lõpetamist.

Hamasi kõneisiku Sami Abu Zuhri teatel ei tähenda Iisraeli valitsuse tänane otsus lõdvendada Gaza sektorile kehtestatud blokaadi, lubades sinna maismaa kaudu rohkem humanitaarabi, et kitsal rannaribal elava 1,5 miljoni inimese olukord muutuks paremaks, vahendas BBC.

«Vajalik on kogu blokaadi täielik lõpetamine,» lausus Zuhri, kelle sõnul on osa toodetest ja kaupadest, mida Iisrael otsustas tänase otsusega Palestiina territooriumile lubada teisejärgulise tähtsusega.

«Kaubad ja inimesed peavad saama vabalt siseneda ja lahkuda. Gaza vajab eriti ehitusmaterjali, mis tuleb lubada sisse ilma piiranguteta,» lisas Zuhri.
Iisraeli otsust kritiseeris ka Palestiina liider Mahmoud Abbas, kes samuti nõudis Gaza sektori piiramise täielikku lõpetamist.

Gaza on muust maailmast ära lõigatud juba 2007. aastast ning seal napib toitu, kütust, ravimeid ja muid kaupu. Vaatamata rahvusvahelisele survele pole Iisrael kontrolli piirialade üle lõdvendanud, mistõttu Tel Avivi süüdistatakse rahvusvahelise humanitaarseaduse rikkumises ja kollektiivses karistamises.

Iisrael on põhjendanud blokaadi aga vajadusega ohjeldada Hamasi võitlejaid ning on korduvalt pommitanud Egiptuse-Gaza piiril asuvaid tunneleid, mida kasutatakse salakauba ja -relvade smugeldamiseks. Juudiriigi luureallikate teatel kasutavad Hamas ja teised äärmusrühmitused tunneleid ka Iisraeli sõdurite röövimiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles