Egiptuse kohus mõistis 683 islamisti surma

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saad El-Katatni (paremal) ja Mohamed Badie kohtus.
Saad El-Katatni (paremal) ja Mohamed Badie kohtus. Foto: SCANPIX

Egiptuse kohus mõistis täna mullu kukutatud islamistist presidendi Mohamed Morsi 683 toetajat surma, teatasid advokaat ja prokurör.

Teiste seas mõisteti surma Moslemivennaskonna juht Mohamed Badie.

Sama kohus kohtunik Said Youssef Sabry eesistumisel mõistis ka märtsis 529 arvatavale islamistile surmanuhtluse, kuid 492 juhul muudeti karistus esmaspäeval vangistuseks.

Märtsikuine esialgne otsus vallandas rahvusvahelise pahameeletormi. Egiptuse seaduste kohaselt saavad kõik surmaotsused enne ratifitseerimist kõrge islamiõpetlase hinnangu. Kohus võib hiljem otsustada surmaotsuse ära muuta, otsust võib vaidlustada ka apellatsioonikohtus.

Esmaspäeval surma mõistetud 683 kohtualusest on vangistatud umbes 50. Kohtunik peab otsuse kinnitama 21. juunil. Praegu vabaduses viibivatel surmamõistetutel on end võimude kätte andes õigus uueks kohtuprotsessiks.

Esmaspäeval surma mõistetud tunnistati süüdi politseinike tapmises ja tapmiskatsetes mullu 14. augustil Minya provintsis. Samal päeval tapsid politseinikud Kairo kokkupõrgetes sadu kukutatud presidendi Morsi toetajaid.

Alates Morsi kukutamisest 2013. aasta juulis on islamistide mahasurumisel saanud surma rohkem kui 1400 inimest, kinni on võetud 15 000 inimest. Detsembrist saadik on jaokaupa mõistetud vangi vähemalt tuhat inimest.

Ka Morsi ja teised Moslemivennaskonna juhid ootavad kohut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles