YLE: eestlasest töötu võib saada Soomes kümneid tuhandeid eurosid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Soome ringhäälingu YLE saate «Ajankohtainen kakkonen» arvutas pensioniameti Kela andmete järgi välja, et eestlasest töötu võib saada Soomes kümneid tuhandeid eurosid.

Kujuteldav puusepp Martin võib koos perega saada erinevaid sotsiaaltoetusi ligi 30 000 eurot.

Tõsiasi on see, et Euroopa Liidu seadusandluse järgi võib inimene kuuluda Soome sotsiaalabisüsteemi alla, kuigi ei elagi Soomes.

Küsimusi on tekitanud eelkõige see, kas Soomes elaval võõrtöölisel on õigus saada näiteks lastetoetust, töötu abiraha, tervishoiutoetust, lastehoiutoetust.

Teema on kerkinud üles eelkõige lähenevate europarlamendi valimiste tõttu.

«Kõigis Euroopa Liidu liikmesriikides arutatakse lühiajaliselt töötavate võõrtööliste teemat. Põhiküsimuseks on see, millist seost liikmesriigiga võiks neilt eeldada, enne kui hakkavad kehtima eelkõige maksusoodustused,» rääkis Kela ekspert Essi Rentola.

«Liikmesriikides peetakse nõu sotsiaalturistide üle, kes kasseerivad sotsiaaltoetusi teistest riikidest. Selle väljakutse lahendamine on keskne kogu Euroopa Liidu usutavuse seisukohast,» tõdes ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles