Maailm tähistas maipühi meeleavaldustega

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kokkupõrked Istanbulis.
Kokkupõrked Istanbulis. Foto: SCANPIX

Maailma erinevais paigus maipühade puhul toimunud tööliste meeleavaldustel nõuti kõrgemat palka ja paremat kohtlemist; Kambodžas ja Türgis said inimesed neljapäeval kokkupõrgetes julgeolekujõududega vigastada.

Türgi politsei kasutas Istanbulis meeleavalduste keeldu eiravate protestijate laialiajamiseks pisargaasi ning veekahureid. Demonstrandid vastasid korravalvurite pihta objektide loopimisega.

Kambodža pealinnas Phnom Pehnis ründasid nuiadega relvastatud abipolitseinikud ligi tuhandepealist rahvahulka, kui mitmed opositsiooniliidrid hakkasid kogunenud inimestele kõnesid pidama.

Vigastada sai vähemalt viis inimest, teatas inimõigusorganisatsiooni Licadho esindaja Om Sam Ath.

«Need julgeolekujõud oleks nagu inimeste peksmisest sõltuvuses,» lisas ta.

Riigis valitseb avalike demonstratsioonide keeld alates jaanuarist, kui organiseeriti mitmeid demonstratsioone miinimumpalga tõstmiseks ning eelmise aasta juuli üldvalimiste tulemuste kehtetuks kuulutamiseks.

Ametlikult demokraatliku riigi peaministri Hun Seni valitsus on võimul olnud ligi kolmkümmend aastat.

Bangladeshis nõudsid meeleavaldajad eelmisel aastal kokkuvarisenud rõivatehase hoone omaniku hukkamist. Rõivatööstuse ajaloo ohvriterohkeimas õnnetuses kaotas elu üle 1100 inimese.

Hongkongi tööpüha meeleavaldajad nõudsid paremaid töötingimusi ning lühemat tööaega, eriti ehitajatele, bussijuhtidele ning kokkadele.

Venemaa pealinnas Moskvas kogunes neljapäeval tööpüha paraadile umbes 100 000 inimest, avaldades ka toetust president Vladimir Putinile.

Tegemist oli esimese sarnase paraadiga pärast Nõukogude Liidu lagunemist 1991. aastal.

Vene võimu sümboli Kremli müüride juures asuvale Punasele väljakule marssinud tööliste kolonn lehvitas Vene lippe ning mitmed ametiühingute juhid pidasid rahvusvahelise tööpüha puhul kogunenud rahvahulgale poodiumilt kõnesid.

Filipiinide pealinnas Manilas korraldatud maipühade paraad kulges rahumeelselt. Kohalikud töölised nõudsid kõrgemaid palku ning kurtsid presidendi suutmatuse üle viia läbi lubatud korruptsioonivastaseid ning vaeste olukorda parandavaid reforme.

Ühe Manila aktsiooni organiseerija Joshua Mata sõnul on riigi majandus paranemas, kuid töölisklassi olukord on jäänud endiseks.

Meeleavaldused toimusid ka Teheranis ja Bagdadis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles