Otunbajeva lendas Oši linna pingeid maandama

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hävitatud majapidamine Lõuna-Kõrgõzstanis Oši linnas usbekkide enklaavis.
Hävitatud majapidamine Lõuna-Kõrgõzstanis Oši linnas usbekkide enklaavis. Foto: SCANPIX

Kõrgõzstani liider Roza Otunbajeva lendas riigi lõunaosas asuvasse Oši linna, et rahustada pingeid usbekkide ja kirgiiside vahel.

11. juunil lahvatanud verine konflikt on tõsiseim erinevate rahvuste vaheline arveteklaarimine viimase 20 aasta jooksul, vahendas Reuters.

«Ma tulin siia, et vaadata ringi, rääkida inimestega ja kuulda sellest, mis siin juhtus. Me teeme kõik, et seal linna üles ehitada,» rääkis ta Oši keskväljakul.

Kuulivesti kandev riigipea lendas Oši helikopteriga. Ta kavatseb kohtuda kohalike liidritega ja külastada haiglaid.

Otunbajeva lükkas tagasi kriitika, nagu poleks aprillis riigipöörde tulemusel võimu haaranud valitsus võimeline ohjeldama usbekkide-kirgiiside verist arveteklaarimist ega saama hakkama suureneva humanitaarkriisiga.

«Jätke meile veidigi lootust! Ärge öelge, et me ei tee tööd,» rääkis ta. «Meie jõustruktuurid ütlevad, et nad saavad hakkama.»

Ametlike andmete järgi hukkus Ošis ja Džalalabatis kokku vähemalt 191 inimest. Kodudest on lahkunud 400 000 inimest, neist ligi 100 000 etnilist usbekki pääses üle piiri Usbekistani.

Vene ajalehele Kommersant antud intervjuus rääkis Otunbajeva, et ohvrite arv võib ametlikust numbrist olla kümme korda suurem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles