Saksa parlament kiitis ajateenistuse lühendamise lõpuks heaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa sõdurid
Saksa sõdurid Foto: SCANPIX

Alates juulist on saksa ajateenijatel kohustus tegevteenistuses viibida vaid kuus kuud. Selline koalitsiooni poolt väljakäidud muudatus saavutas Liidupäevas heakskiidu. Samuti lühendati tsiviilteenistust poole aastani, aga vabatahtlikult võib seda loomulikult pikendada.

Koalitsioonierakondade enamushäältega võeti eile õhtul vastu suureks vaidlusobjektiks saanud ajateenistusereform. Opositsioon oli aga muudatuse vastu ning süüdistas valitsust liigses tormakuses, kirjutab Spiegel-Online.

Koalitsioonierakonnad Saksamaa Kristlik-Demokraatlik Liit (CDU), Kristlik-Sotsiaalne Liit (CSU) ja Liberaaldemokraatlik Partei (FDP) töötasid antud seaduseelnõu välja juba eelmisel sügisel. Kehva majandusolukorra tõttu arutleti ajateenistuse üle pikalt ning vahepeal räägiti lausa ajateenistuse kaotamisest.

Kaitseminister Karl-Theodor zu Guttenbergi (CSU) sõnul ei suuda sõjaväekohustus sellistes tingimustes kaua püsima jääda ning seetõttu esitab ta septembris juba uue kontseptsiooni Bundeswehr'i struktuurireformi kohta.

Ka FDP peaks õigeks ajateenistuse struktuuri muutmist. «Kuuekuulisel ajateenistusel on kolossaalsed kulud, aga vähe kasu», ütles FDP fraktsiooni juhatuse esimees Jörg van Essen.

Lars Klingbeil Sotsiaaldemokraatlikust Parteist (SPD) peab kuuekuulist ajateenistust pigem praktikaks, aga mitte kasutoovaks.

Samasudune vaidlus käib ka tsiviilteenistuse lühendamise üle. Eriti kardavad seda muudatust heategevusühendused.

Peale selle saavutas parlamendis suure enamuse otsus pikendada sõjaväemissiooni Sudaanis ja Liibanoni rannikul. Samas vähendati tunduvalt sõdurite piirmäära.

Bundeswehr on alates 2006. aastast Liibanonis missioonil. Seni võis seal maksimaalselt 800 sõdurit olla, nüüd aga vähendati nende arvu kolmesajani. Sudaani missiooni sõdurite arvu vähendati seniselt 250-lt 50ni.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles