Venemaal on 456 ametit naistele keelatud

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuletõrjujaks saavad Vene naised vaid erandjuhtudel.
Tuletõrjujaks saavad Vene naised vaid erandjuhtudel. Foto: SCANPIX

Rahvusvahelise tööorganisatsiooni ILO konverentsil kerkis diskrimineerimise näitena üles Venemaal kehtiv nimekiri ametikohtadest, kus naised ei tohi töötada.

Nimekirjas on 456 ametit ja enamik neist on tööstusvaldkonnast, metallurgiast, kaevandusest ja ehitusest. Samas on naistele keelatud ka tuletõrjuja, sepa, bussijuhi, rongioperaatori ning laevakaptenina töötamine.

Sarnane nimekiri kehtis ka varajasel nõukogude perioodil, mil naisi püüti kaitsta väga raskete töötingimustega ametite eest. Aastal 2000 tõstis tolleaegne president Vladimir Putin nimekirja mõningate muudatustega taas esile.

Muudatused tegid süsteemi mõnevõrra paindlikumaks – kui tööandja suudab tagada naise tervisele ohutud töötingimised, siis võib ta õrnema soo esindaja ikkagi tööle võtta.

ILO konverentsilt muljeid vahendanud Norra esindaja Trine Lise Sundnes märkis, et Venemaa ametiühingud ei näe nimekirjas kuigi suurt probleemi – keelatud ameteid on ainult neli protsenti ja pealegi aitab nimekiri hoida naiste reproduktsioonivõimet ehk võimet saada lapsi.

Sundenes tõi teravalt sõnastades välja vahe lääneliku ja võrdõiguslikkust väärtustava mõtteviisi ning Venemaal levinud mõtlemise vahel: paljude naiste jaoks mujal maailmas oleks sünnitusmasinaks taandav suhtumine alandav, kuid Venemaal peetakse seda hoolivuseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles