Eesti aitab Moldova ajakirjandust vabamaks muuta

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti ja Moldova peaministrid allkirjastamas koostöölepingut
Eesti ja Moldova peaministrid allkirjastamas koostöölepingut Foto: Erik Peinar, välisministeerium

Välisminister Urmas Paeti sõnul on Eesti panus Moldova arengusse olnud väga suur ning seda tuleb kindlasti jätkata.

Täna viibis Tallinnas ametlikul visiidil Moldova välisminister Iurie Leancă, kes kohtus välisminister Urmas Paeti, president Toomas Hendrik Ilvese, Riigikogu esimehe Ene Ergma ja peaminister Andrus Ansipiga.

Kohtumisel arutati Eesti ja Moldova kahepoolseid suhteid, sealhulgas majandussidemeid ning arengukoostöö võimalusi. Samuti räägiti suhetest Euroopa Liidu, Venemaa ja Ukraina ning idapartnerlusega seonduvast. Paeti sõnul on Moldoval poliitilise tahte korral head eeldused kiireteks reformideks ja nende positiivseteks tulemusteks.

Välisminister Urmas Paet ja Moldova välisminister Iurie Leancă allkirjastasid kohtumisel ka Eesti ja Moldova vahelise investeeringute kaitse lepingu, mis peaks Paeti sõnul andma kindlustunde nii Eesti kui ka Moldova investeerijatele.

Pressikonverentsil antud intervjuus nimetas Paet kõige olulisemaks valdkonnaks, kus Eesti on Moldovat abistanud ning läbi selle ka Euroopa Liidu teistele riikidele eeskujuks olnud, ajakirjandusvabadust. «Meie eksperdid on käinud korduvalt aitamaks üles ehitada uutmoodi avalik-õiguslikku ringhäälingut Moldovas, mis aitaks pressivabadusel rakenduda,» kommenteeris Paet.

Peale selle peab Paet oluliseks Eesti panuseks tööd Moldova piirikorraldusega Transnistria piirkonnas Moldova ja Ukraina piiril, kus Eesti on aktiivselt Euroopa Liidu piirimissioonis kaasa löönud.

Samuti on eestlased aidanud üles ehitada Moldova avalikku haldust ja õigusriiklikke põhimõtteid. «Moldova noored diplomaadid ja muud riigiametnikud on käinud meie riigis kursustel, et õppida, kuidas väikeriik saaks efektiivselt muutuda selliseks, et ta oleks vastuvõetav kõigile kodanikele,» kirjeldas Paet Eesti antud ulatuslikku abi Moldovale.

Vastavalt Eesti Arengukoostöö ja Humanitaarabi arengukava strateegiale 2006-2010 on Moldova üks Eesti arengukoostöö neljast prioriteetsetest partnerriikidest. Viimastel aastatel võib näha bilateraalse koostöö suurenemist vastavalt Moldova kasvava nõudluse tõttu Eesti kogemuste ja oskusteadmiste järgi, samuti rahaliste vahendite suurenemise osas, mis üldse annab võimaluse arengukoostööks. Eraldatavate vahendite määr Moldovale on kasvanud ajavahemikul 2005-2008 üheksa korda, ulatudes 2008. aastal juba 4,7 miljoni kroonini.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles