Silver Meikar: Kreml võitis lahingu, kuid on kaotamas sõda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Silver Meikar.
Silver Meikar. Foto: Viktor Burkivski

Mitmed märgid näitavad, et Kremli võidurõõm Ukrainas taas puhkenud kokkupõrgete üle jääb üürikeseks, kirjutab Silver Meikar Postimehe arvamusportaalis.

Kümneid ohvreid kaasa toonud  äsjased kokkupõrked Odessas ja mitmes Ida-Ukraina linnas aitasid Kremlil saavutada eesmärgi, mille nimel on too vaeva näinud nädalaid. Kreml on relvastanud separatiste, toetanud provokatsioone, ähvardanud sõjalise sissetungiga ja teinud propagandakahuritest turmtuld. Mitmed märgid aga näitavad, et võidurõõm jääb üürikeseks.

Kahe nädala eest põhjendasid mulle Kramatorski lennuväljal asuvad Ukraina eriväelased, et antiterroristliku operatsiooni aeglane kulgemine on strateegiline valik. Lausrünnak Slovjanski hõivanud separatistidele seaks ohtu tsiviilelanike elud ning just tavaelanikest ohvreid Kreml soovibki näha.

Slovjansk oli relvastatud venemeelsete olulisim baas, kust korraldati operatsioone teistesse linnadesse. Stsenaarium nägi uue hoone hõivamisel ette tsiviilisikute kasutamist inimkilbina ning eduka vallutuse järel kohaliku pätikamba relvastamist ning neile juhtimise üle andmist.

Kremli peamine valearvestus oli kohalike elanike oodatust oluliselt leigem toetus separatismile ning ukrainameelsete julgus välja tulla ka siis, kui nende poole on suunatud automaaditorud. Relvastatud pätikampade viimaste nädalate «vägiteod» on tavaelanike toetust veelgi vähendanud.

«Lõpuks ometi, aitäh jumalale,» hüüdsid inimesed Ukraina erivägedele eile hommikul, kui nad Kramatorski separatistide kontrolli all oleva keskväljaku läheduses positsioonid sisse võtsid. Olenemata sellest, kui suur on tavainimese toetus uuele võimule Kiievis, ihkab enamik neist turvatunnet ja rahuliku elu taastamist.

Kui veel mõne nädala eest võisid vene trikoloori kandvad relvastatud separatistid tunduda kohalikele inimestele rahva huvide eest seisjatena, siis nende vägivallateod on seda eksiarvamust tugevasti vähendanud. Kes see ikka tahab elada linnas, kus miilits istub hirmunult kodus ja tänavatel liiguvad maskidega pätid, kes karistamatult võivad ärandada autosid, rüüstata poode ja suunata relvad tsiviilelanike poole.

Nii ongi kohalike toetus anti-terroristlikule operatsioonile täna oluliselt kõrgem, kui tosin päeva tagasi. Üha enam inimesi usub, et vaid keskvõimu esindajad suudavad taastada õiguskorra ja rahu Ida-Ukrainas.

Odessa verevalamine tõmbas siiski järjekordse haava rahva teadvusesse, Kreml loodab, et see lõhestab Ukraina elanikkonda veelgi. Ukraina valitsuse järgmistest sammudest sõltub, kas suudetakse saavutada hoopis vastupidine tulemus. Kui inimesed, olenemata nende poliitilistest veendumustest, ühinevad vägivalla vastu, siis oleks Kreml kindlalt kaotanud.

Sageli on pühapäevased veetšed olnud nädala rahvarohkeimad. Nii ongi täna Ida-Ukraina linnades toimuvad meeleavaldused heaks indikaatoriks, kui suur on viimaste sündmuste valguses venemeelsete tegelik toetus ja kui agressiivselt ollakse valmis oma nõudmisi teistele peale suruma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles