Väljanne avaldas Ida-ja Lääne-Saksamaa ühinemise hinna

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Berliini müüri memoriaaljäänused
Berliini müüri memoriaaljäänused Foto: SCANPIX

Saksamaa väljaanne Welt am Sonntag avalikustas majandusteadlaste hinnangu kui palju on sakslased maksude näol alates 1990. aastatest andnud Saksamaa idaosadele.

Berliini müür lõhuti 1989. aastal ning siis sai alguse kiire areng, mis viis Saksamaa Demokraatliku Vabariigi tühistamise ja viie idapoolse ala liitmiseni Saksamaa Föderatiivse Vabariigiga.

Berliini ülikooli majandusteadlaste sõnul on kahe Saksamaa ühinemise summa 2013. aasta lõpu seisuga umbes 2 000 000 000 000 ehk kaks biljonit eurot.

Welt am Sonntagi andmetel on enamik sellest rahast ehk 60 – 65 protsenti läinud sotsiaaltoetusteks.

Saksamaa idaosa arengule on kulutatud aastas 8- 14,5 miljardit eurot. Lisaks investeeriti Saksamaa idaosa erinevatesse majandusharudesse ja ettevõtmistesse 560 miljardit eurot. Saksamaa idaosas on kulutatud 1,5 miljardit eurot rohkem kui seal ise raha teenitud on.

Saksamaa idaosas ei ole samas ikka veel läneosa elukvaliteeti ja –standardit ning elatustase ei tõuse seal veel lähiaastatel.

«Saksamaa idaosa on lääneosast ikka veel märgatavalt maas ning sealne elu ei muutu lääneosa eluga niipea sarnaseks,» kinnitas Dresdenis tegutseva Ifo uurimisinstituudi asjatundja Joachim Ragnitz.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles