NATOga liitumist pooldavat Soome peaministrit tabas kriitika

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome peaminister Jyrki Katainen.
Soome peaminister Jyrki Katainen. Foto: Peeter Langovits

Soome liitumisele NATOga avalikult toetust avaldanud peaministrit Jyrki Kataineni tabas nii opositsiooni kui ka valitsuserakondade kriitika.

Valitsuskoalitsiooni kuuluva sotsiaaldemokraatide parlamendifraktsiooni juht Jouni Backman ja opositsioonilise Keskerakonna parlamendifraktsiooni juht Kimmo Tiilikainen leidsid, et Katainen tegi valesti, kui avalikustas oma isikliku seisukoha alliansiga liitumise küsimuses.

«Peaminister ja ka tema mantlipärijaks saada soovivad kandidaadid peavad mõistma, et nad räägivad valitsuse eest. Isiklikeks arvamusteks pole ruumi,» ütles Backman.

Backman juhtis tähelepanu, et lisaks Katainenile on avalikult NATOga liitumisele toetust avaldanud veel kaks tema valitsuse ministrit – väliskaubandus- ning Euroopa asjade minister Alexander Stubb ja majandusminister Jan Vapaavuori. Seejuures mõlemad soovivad saada suvel ametist lahkuva Kataineni asemel peaministriks.

Sotsiaaldemokraatide liidrist rahandusminister Jutta Urpilainen on öelnud, et ta ei näe põhjust, miks Soome peaks NATOga liituma, kuid vajaduse korral tuleb küsimuse üle korraldada referendum.

Tiilikainen leidis aga, et peaministri ja valitsuse seisukohad ei tohiks lahkneda. «Peaministri seisukoht peab olema sama, mis valitsusel,» ütles Tiilikainen. «Ta (peaminister - toim) esindab valitsust ja on selle liider,» lisas ta.

Samuti opositsiooni kuuluva Põlissoomlaste parlamendifraktsiooni juht Jari Lindström ei näinud aga probleemi, et Katainen hoolimata Soome valitsuse ametlikust seisukohast NATOga liitumisele avalikult poolehoidu avaldas. «Ta on olnud oma seisukoha osas vähemalt aus,» ütles Lindström.

Samuti valitsusse kuuluv Soome Rootsi Rahvapartei on samuti NATOga liitumise küsimuses pooldaval seisukohal. Seni alliansiga liitumise vastu olnud rohelised on andnud mõista, et võivad Ukraina kriisi valguses oma seisukoha üle vaadata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles