USA tunnustas Süüria opositsiooni esindusi välisriigi esindustena

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria Rahvuskoalitsiooni juht Ahmad Jarba.
Süüria Rahvuskoalitsiooni juht Ahmad Jarba. Foto: SCANPIX

USA tunnustas esmaspäeval Süüria opositsiooni esindusi Ühendriikides välisriigi esindustena, teatasid ametiisikud.

USA otsus, mis eelneb Süüria opositsioonilise Rahvuskoalitsiooni juhi Ahmad Jarba visiidile, on suunatud «Süüria mõõduka opositsiooni tugevdamisele», ütles Ühendriikide kõrge valitsusametnik ajakirjanikele.

«See on oluline samm teel uue Süüria ning selle rahvusvahelise tunnustamise poole. Samuti on tegemist uue arenguga Ühendriikides elavate Süüria kodanike jaoks,» ütles Jarba visiidi eel.

Süüria Rahvuskoalitsiooni juht tervitas «diplomaatilist hoopi» president Bashar al-Assadi legitiimsusele, lisades, et see «annab tunnistust opositsiooni edusammudest».

Washingtoni otsusega ei laiene Süüria opositsiooni esinduste personalile siiski diplomaatilist immuniteeti.

Ühendriigid ja paljud selle liitlased Euroopa Liidus tunnustasid Süüria Rahvuskoalitsiooni süüria rahva seadusliku esindajana 2012. aasta lõpus.

Märtsis teatas USA otsusest sulgeda Washingtonis asuv Süüria saatkond.

Otsus tunnustada Süüria opositsiooni esindusi välisriigi esindustena muudab sellele lihtsamaks ameerika rahvaga suhtlemise, ütles Ühendriikide valitsusametnik.

Jarbat saadab kaheksa päeva kestval USA-visiidil ülestõusnute mõõduka tiiva keskse sõjalise organisatsiooni Vaba Süüria Armee (FSA) uus staabiülem brigaadikindral Abdelilah al-Bashir.

USA on riikide seas suurim humanitaarabi andja süüria pagulastele, keda on praeguseks Süürias 6,5 miljonit ning teistes riikides 2,7 miljonit, neist miljon Liibanonis.

Lisaks on Ühendriigid lubanud hoogustada «mittesurmava» abi andmist mõõdukatele ülestõusnutele.

Bashiri kantselei teatas eelmisel nädalal, et brigaadikindral arutab visiidi käigus USA ametiisikutega «relvatarneid sõjalise tasakaalu muutmiseks lahinguväljal».

Ühendriikide ametiisikud keeldusid ajakirjanikele täpsustamast, missugust «mittesurmavat» abi Washington ülestõusnutele annab, ent kõrge valitsusametnik möönis, et Süüria režiimivägede ning ülestõusnutele vahel valitseb «sõjaline asümmeetria».

Seni on USA andnud ülestõusnutele 260 miljoni dollari ulatuses abi, peamiselt sidevahendeid, öövaatlusseadmeid, ravimeid ning valmistoitu. Washington kavatseb neile anda abi veel 27 miljoni dollari ulatuses.

Ühendriikide valitsusametniku sõnul petavad ennast need, kelle meelest on võimalik relvakonflikti «sõjalisel teel lahendada».

USA ja selle liitlased üritavad leida viise opositsiooni tugevdamiseks ning Assadile suurema surve avaldamiseks, mis võimaldaks tekkida poliitilise protsessi jaoks vajalikel tingimustel, lisas ta.

Alates ülestõusu puhkemist 2011. aasta märtsis on Süüria konfliktis hukkunud üle 150 000 inimese.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles