Venemaa uus seadus keelab meedias, kirjanduses ja kunstis vandumise

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Putin
Vladimir Putin Foto: SCANPIX

Venemaa president Vladimir Putin allkirjastas seaduse, mille kohaselt on filmides, telesaadetes, teatris, raamatutes ja meedias vandumine ja roppused keelatud.

Uus seadus jõustub 1. juulil ning sellel ei ole tagasiulatuvat mõju praegusetele saadetele ja meediale, kirjutab BBC.

Nimetatud seaduse kohaselt tuleb kõikidele raamatutele ja väljaannetele, mis sisaldavad vandumisi, panna hoiatus kaanele.

Videote ja audiovisuaalsete allikate tootjad, kes ei pane vandesõnade hoiatust, võib ees oodata tegevusloast ilmajäämine. Selle seaduse eirajaid ootavad ees ka trahvid, mis võivad olla kuni 50 000 rubla (1010 eurot) firma kohta ning 2500 rubla (50 eurot) eraisiku kohta.

Kui tekib vaidlus, milliseid sõnu saab liigitada vandumise alla, siis lõpliku otsuse nende suhtes langetab keeleasjatundjate komisjon.

Veel ei ole selge, kas uus seadus ulatub ka sotsiaalmeediani nagu Facebook ja Twitter.

Vandesõnade keelamise seaduse vastaste arvates on see samm tagasi nõukogude aega, mil Nõukogude Liidu kommunistlik partei nõudis kirjanikelt ja kunstnikelt lääne «dekatentlikkusest» hoidumist ning kommunistlike väärtuste juurde jäämist. 

Venemaa uudistekanali Vesti andmetel kasutatakse igapäevasuhtluses roppe sõnu kahes kolmandikus Venemaa firmades.

Uue seaduse  üheks eestvedajaks on Putini pooldaja, endine filmirežissöör ja nüüdne rahvasaadik Stanislav Govoruhhin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles