Münchenis suri natside röövitud kunstivara kurikuulus pärija

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Franz Marci teos «Hobused maastikul», mis avastati kahe aasta eest Cornelius Gurlitti korterist.
Franz Marci teos «Hobused maastikul», mis avastati kahe aasta eest Cornelius Gurlitti korterist. Foto: SCANPIX

Natside röövitud kunstivara pärija suri 81-aasta vanusena, teatas täna tema esindaja. «Cornelius Gurlitt suri eile hommikul Schwabingis oma korteris arsti juuresolekul,» sõnas Stephan Holzinger. Eelnevalt oli Gurlitti surmast teada andnud Saksa uudisteagentuur DPA.

Holzingeri teatel tehti Gurlittile hiljuti mitu tõsist südameoperatsiooni ning pärast haiglas veedetud nädalat toimetati ta koju, kus ta viibis ööpäevaringse valve all.

Hästituntud kunstikaupmehe Hildebrandt Gurlitti erakust poja Cornelius Gurlitti korterist avastati 2012. aastal natside röövitud kunstiteoste suur kogu.

Nimelt tegutses Hildebrandt Gurlitt natside heaks kunstidiilerina, müües juudi perekondadelt ja Saksa muuseumidest röövitud avangardkunsti teoseid, mida Hitleri mandunuks pidas. Paljud hinnalised meistriteosed jättis kunstidiiler müümise asemel aga hoopis endale.

Gurlitti korterist leiti 1500 natside poolt 1930ndatel ja 1940ndatel röövitud kunstiteost. Maalide hulgas on teoseid Henri Matisse’ilt, Albrecht Dürerilt, Marc Chagallilt ja Pablo Picassost. Taieste koguväärtus võib hinnanguliselt ulatuda miljardi euroni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles