Soome ja Rootsi plaanivad tõhustada kaitsekoostööd

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome kaitseminister Carl Haglund.
Soome kaitseminister Carl Haglund. Foto: SCANPIX

Soome ja Rootsi kaaluvad mereväe ja õhujõudude ühiste üksuse moodustamist, kinnitasid Soome kaitseminister Carl Haglund ja Rootsi kaitseminister Karin Enström.

Ministrid allkirjastasid eile leppe kaitsekoostöö põhijoonte kohta, kirjutab tänane Helsingin Sanomat. Selle võimalike variantide väljatöötamine võtab aasta, poliitilist otsust võib seega oodata järgmisel aastal.

«Kaitsekoostöö saab nüüd korraliku hoo sisse,» kinnitas Haglund.

Kahe naaberriigi mere- ja õhuväe ühised üksused tähendaks näiteks seda, et maad saaks pakkuda Euroopa Liidu, ÜRO ja NATO kriisihaldamisoperatsioonide jaoks ühise väljaõppe saanud sõdureid.

Lisaks püüavad riigid selgitada välja, kas on võimalik kasutada teineteise lennuvälju ja sadamaid.

Veel tahetakse saada selgust, kas Soome ja Rootsi võiks osta mereväele laevu ühishankega. «Mõlemal riigil on lähema kümne aasta jooksul vaja hankida uusi laevu. Meil on sarnased tingimused ja saarestikud, seega on nõuded laevadele samad,» selgitas Haglund.

Ühishange ei tähenda seda, et näiteks ühe laeva omanikukeks on nii Soome kui Rootsi.

Haglund rõhutas, et koostöö tõhustamine ei tähenda sõjalise liidu moodustamist, kuid see annab tugeva signaali julgeolekupoliitikat silmas pidades.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles