Saksa seadusandjad tahavad Snowdenit küsitleda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edward Snowdenit kujutav flaier.
Edward Snowdenit kujutav flaier. Foto: SCANPIX

Saksa seadusandjad leppisid täna kokku, et kutsuvad USA riikliku julgeolekuagentuuri (NSA) luuresaladuste lekitaja Edward Snowdeni tunnistajaks seoses liidukantsler Angela Merkeli pealtkuulamisega.


Snowdeni lekitatud dokumentidest paljastus Saksamaal kriitikatormi põhjustanud fakt, et NSA püüdis pealt kuulata ka kantsler Merkeli mobiilitelefoni. Märtsis loodi juhtumi uurimiseks nii koalitsiooni kui opositsiooni kuuluvatest seadusandjatest koosnev komisjon, mis otsustas täna, et tunnistajana kasutatakse ka Snowdenit. Ei ole selge, kas ta tuuakse selleks Venemaalt Saksamaale või küsitletakse teda videokõnes.

Opositsioonierakonnad nõuavad, et Snowden tuuaks võtmetunnistajana Berliini, koalitsioon on selle vastu. USA tühistas Snowdeni passi, mistõttu vajaks ta Saksamaale reisimiseks Saksa valitsuse abi.

Saksamaa vastuluure tippametnik kinnitas meediale, et üksõik, kuidas Snowdenit küsitletakse, ei ole tal USA luuretegevuse kohta Saksamaal ilmselt kuigi palju öelda. «Ma ei kujuta ette, et tema, funktsiooni poolest süsteemiadministraator, oskaks meile rääkida väga palju sisust,» kommenteeris Saksamaa Konstitutsiooni kaitse föderaalbüroo juht Hans-Georg Massen Snowdeni teadmisi tema enda paljastatud dokumentide kohta.

Saksamaa valitsus hoiatas möödunud nädalal, et Snowdeni riiki kutsumine võib kahjustada suhteid USAga. Massen ei kommenteerinud, kas see mõjutaks Saksamaa luurekoostööd USAga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles