Krimmitatarlaste liider: me ei luba okupantidel rahu nautida

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Krimmitatarlaste juht  Mustafa Džemilev.
Krimmitatarlaste juht Mustafa Džemilev. Foto: SCANPIX

Krimmi okupeerimine ei tohiks muutuda teisejärguliseks küsimuseks, ütles Ukraina parlamendisaadikust krimmitatarlaste Ukraina-meelne liider Mustafa Džemilev.

Džemilev juhtis tähelepanu, et Ida-Ukraina sündmuste valguses on tähelepanu Krimmile vähenenud, kuid okupeeritud Krimmi ei tohiks rahvusvaheliselt unustada.

«Krimmitatarlasi sunnitakse olukorda, kus nad eelistavad oma kodumaalt pigem lahkuda,» ütles Džemilev, kelle naasmist kodukohta on uued võimud takistatud. Tema sõnul on võimalik, et laiali saadetakse ka krimmitatarlaste rahvuskogu. «Me ei luba okupantidel rahu nautida,» lubas aga Džemilev.

Ligi 300 000 tatarlast moodustavad umbes 12 protsenti Krimmi elanikkonnast ja suurem osa neist boikoteeris märtsis aset leidnud niinimetatud referendumit, kus ametlikel andmetel toetas 97 protsenti osalenuist poolsaare Venemaaga liitumist.

Stalinistlike repressioonide ajal küüditati praktiliselt kõik Krimmi tatarlased Kesk-Aasiasse, kust nad hakkasid kodumaale naasma alles 1980ndate lõpus. Taas Venemaa mõjuvõimu alla sattumine seostub krimmitatarlaste jaoks suurte ajalooliste hirmudega ja suurem osa neist on kindlad Ukraina iseseisvuse toetajad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles