Soome sotsiaaldemokraadid vahetasid juhi välja

Mari Kamps
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome senine rahandusminister ja SDP juht Jutta Urpilainen vestlemas Hollandi kolleegi Jeroen Dijsselbloemiga.
Soome senine rahandusminister ja SDP juht Jutta Urpilainen vestlemas Hollandi kolleegi Jeroen Dijsselbloemiga. Foto: SCANPIX

Soome Sotsiaaldemokraatlik Partei (SDP) liigub edasi uue juhi Antti Rinne eestvedamisel, erakonna kongressil eile aset leidnud hääletusel edastas ta senist esimeest Jutta Urpilaineni häältega 257:243.

Siiani ametiühingut Pro juhtinud Rinne esineb poliitilise kõnega täna pärastlõunal, vahendas Ilta-Sanomat.

Oma valimiskampaanias on ta rõhutanud majandus- ja tööhõiveküsimuste tähtsust. Ta on kinnitanud, et järgmise aasta aprillis toimuvatel parlamendivalimistel on erakonna eesmärgiks 20-protsendine toetus. Seda, kas aastaga õnnestub praegust 15-protsendist toetust suurendada, näitab aeg.

Varem on kardetud, et Rinne kerkimine SDP juhiks võib nõrgestada Soome positsiooni rahvusvaheliste reitingufirmade silmis. Soome majanduspoliitika keskseks motiiviks on aastate jooksul olnud sümpatiseerimine krediidireitingut määravatele firmadele.

Senises valitsuskoalitsioonis kuulus SDP esimehele rahandusministri koht ja nii on oodata valitsusse uut ministrit, vahendas Helsingin Sanomate võrguväljaanne. 51-aastane Rinne on sotsiaaldemokraatide ridadesse kuulunud 30 aastat, kui pole päevagi istunud parlamendis ega olnud ministriametis. Oma sõnul on ta ministriks olemiseks aga valmis.

Soome meedia spekuleerib võimalusega, et sotsiaaldemokraadid mängivad neile kuuluvad
ministrikohad ümber ja Rinne saab mingi muu ministriportfelli kui seda on rahandusministri oma.

SDP kolmepäevane kongress Seinajoel algas neljapäeval ja see lõpeb täna.

SDP juhi väljavahetamisega muudatused valitsuses ei piirdu, sest peaministri Jyrki Kataineni lahkumise tõttu Soome sisepoliitikast on vangerdusi oodata ka Koonderakonna ridades.

Partei valib nimelt uue esimehe 13.-15. juunil Lahtis toimuval kongressil. Viimaste andmete järgi pürgivad erakonna esimeheks senine majandusminister Jan Vapaavuori, väliskaubandus- ja Euroopa asjade minister Alexander Stubb ning sotsiaal- ja tervishoiuminister Paula Risikko..

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles