Hollande: Mistrali tehing on jätkuvalt jõus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nime Vladivostok kandev Mistral on juba praktiliselt valmis ja peaks esialgse plaani järgi oktoobris Venemaale jõudma.
Nime Vladivostok kandev Mistral on juba praktiliselt valmis ja peaks esialgse plaani järgi oktoobris Venemaale jõudma. Foto: SCANPIX

Prantsuse president François Hollande ütles laupäeval, et lääne ja Moskva pingetest hoolimata on kahe Mistral-klassi helikopterikandja müük Venemaale «praegu» jätkuvalt jõus.

«Leping allkirjastati 2011. aastal, see viiakse ellu ja täidetakse järgmiseks oktoobriks,» ütles Hollande pressikonverentsil Saksamaal Stralsundis, kus ta kohtus kantsler Angela Merkeliga.

USA kõrge diplomaat väljendas neljapäeval muret Mistralide müügi pärast.

«Oleme selle müügitehingu üle regulaarselt ja järjekindlalt muret väljendanud isegi enne Venemaa hiljutist tegevust ning kavatseme seda jätkata,» ütles USA välisministri abi Euroopa ja Euraasia küsimustes Victoria Nuland seadusandjatele.

Prantsuse kaitseminister Jean-Yves Le Drian ütles märtsis, et Prantsusmaa langetab otsuse kopterikandjate Venemaale müümise või sellest loobumise kohta oktoobris.

Prantsuse välisminister Laurent Fabius külastab järgmisel nädalal Washingtoni. Ka Fabius ütles märtsis, et Pariis võib «müügi tühistada», kui Venemaa ei muuda oma poliitikat Ukraina suhtes.

Venemaa okupeeris pärast Ukraina presidendi Viktor Janukovõtši kukutamist veebruaris Ukrainale kuuluva Krimmi poolsaare ja annekteeris selle. Ukraina uus valitsus ja lääneriigid süüdistavad Venemaad ka Ida-Ukraina separatismi õhutamises.

Venemaa ja Prantsusmaa allkirjastasid 2011. aastal 1,2 miljardi euro suuruse tehingu kahe Mistral-tüüpi sõjalaeva ostmiseks. Esimene neist, Vladivostok, tarnitakse Vene mereväele kavakohaselt oktoobris, sõsarlaev Sevastopol on ehitamisel.

Universaalne dessantlaev-kopterikandja Mistral on 210 meetrit pikk ja arendab kiirust üle 18 sõlme.

Meeskonna suuruseks on 177 inimest, alus võib pardale võtta 481 inimest, 13 lahingutanki ja 70 autot. Laeva kopterirühma kuulub 16 lennumasinat, pardale mahub üheaegselt kuus kopterit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles