Komorowski edestab napilt Kaczyńskit

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bronislaw Komorowski.
Bronislaw Komorowski. Foto: SCANPIX

Kui loetud oli 94,3 protsenti Poola presidendivalimistel antud häältest, juhtis valimisi riigipea kohusetäitja Bronisław Komorowski, kes edestas napilt oma peamist rivaali ekspeaministrit Jaroslaw Kaczyńskit.

Esialgsete tulemuste kohaselt toetas liberaalse Kodanikeplatvormi kandidaati Komorowskit 41,3 protsenti hääletanutest. Riigipea kohuseid täitev Komorowski oleks osutunud valituks, kui ta oleks kogunud 50 protsenti hääletest, vahendas Poola raadio koduleht.

10. aprillil Venemaa lääneosas Smolenski lähistel hukkunud ekspresidendi Lech Kaczyński kaksikvend ja konservatiivse Seaduse ja Õigluse partei esimees Jaroslaw Kaczyńskit oli kogunud 36,7 protsenti valijate häältest. Seega oli kahe pearivaali vaheline rebimine tasavägisem, kui varem arvati.

Komorowski ja Jaroslaw Kaczyński edestasid teisi kandidaate mäekõrguselt, kuna Poola vasakpoolsete presidendikandidaadi Grzegorz Napieralski toetus oli vaid 13,4 protsenti. Janusz Korwin-Mikket toetas 2,5 protsenti, Waldemar Pawlaki 1,8 protsenti, Andrzej Lepperit 1,4 protsenti, Andrzej Olechowskit 1,4 protsenti, Marek Jurekit 1 protsent, Boguslaw Ziętekit 0,2 protsenti ja Kornel Morawieckit 0,1 protsenti valijatest.

Valimisaktiivsus oli 54,85 protsenti. Lõplikud tulemused avalikustatakse tänase päeva jooksul, kuid on selge, et uus riigipea valitakse Poolale presidendivalimiste teises voorus, mis toimub 4. juulil. Seal kandideerivad vaid esimese vooru kaks edukamat ehk 57-aastane Komorowski ja 61-aastane Jaroslaw Kaczyński.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles