Video: Läti noorteorganisatsioon viis 9. mail Isamasõja veteranidele kingipakke

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.


Läti ajakirjaniku Arta Lāce ja kaameramehe Andrejs Verhoustinskise koostöös valminud videos näeb, kuidas venemeelse Koosmeele keskuse rahastatud noorteorganisatsioon 5. elemendid jagab Daugavpilsis 9. mai puhul Suure isamaasõja veteranidele kingitusi, see on nende igaastane tava.

Daugavpils on Läti suuruselt teine linn – selle 100 000 elanikust on lätlased vaid 20 protsenti. Suurem osa elanikest on venelased, poolakad ja valgevenelased.

Organisatsiooni juhiks on Läti parlamendi liige Marjana Ivanova Jevsejeva, kes kuulub Läti juhtivasse venekekeelsesse erakonda Koosmeele keskus. Organisatsioon korraldab lisaks 9. mai tähistamisele veel mitmeid üritusi. Möödunud aastal näiteks protestiürituse seaduslike narkootikumide müügi vastu, ent nende suurim ja silmatorkavaim ettevõtmine leiab aset siiski 9. mail.

Õpilased külastavad 9. mai puhul Daugavpilsis elavaid veterane ja jagavad neile väikesi kingipakke, mis sisaldavad toitud ja raha – sel korral oli summaks 20 eurot. Kingituste hankimisel toetab neid Riias tegutsev katusorganisatsioon May9.lv, mida juhivad Koosmeele keskuse liikmed.

May9.lv on ühtlasi peamine Riias toimuvate 9. mai pidustuste organisaator. Riias tähistatakse seda kuulsate Vene muusikute esinemiste ja linnapea Nils Ušakovi kõnega.


Daugavpilsis toimub 9. mail juba varahommikul marss läbi linna, seejärel aga kontserdid ja Venemaa ning Valgevene aukonsulite ja kohalike poliitikute kõned. Õhtul rõõmustatakse linnaelanike ilutulestikuga. Noorteorganisatsioon 5. elemendid paneb kokku ka mälestusseina sõjaveteranide fotodega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles