Võitlus Poola presidendi kohale kogub tuure

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bronislaw Komorowski.
Bronislaw Komorowski. Foto: SCANPIX

Poola keskvalimiskomisjon avalikustas presidendivalimiste lõplikud tulemused, mille kohaselt edestas riigipea kohusetäitja Bronisław Komorowski oma peamist rivaali ekspeaministrit Jarosław Kaczyńskit viie protsendiga.

Poola raadio kodulehekülje teatel toetas liberaalse Kodanikeplatvormi kandidaati Komorowskit 41,54 protsenti hääletanutest. Riigipea kohuseid täitev Komorowski oleks osutunud valituks, kui ta oleks kogunud 50 protsenti hääletest.

10. aprillil Venemaa lääneosas Smolenski lähistel hukkunud ekspresidendi Lech Kaczyński kaksikvend ja konservatiivse Seaduse ja Õigluse partei esimees Jarosław Kaczyński kogus 36,46 protsenti häältest.

Komorowski poolt andis pühapäeval oma hääle 6 981 319 valijat ja tema toetus oli kõrgem Poznanis (56,41 protsenti), Gdanskis (52,93 protsenti) ja Opoles (51,62 protsenti). Jarosław Kaczyński kogus 6 128 255 häält ning tema toetus oli kõige kõrgem Poola idaosas Lomzas (58,23 protsenti), Nowy Saczis (57,87 protsenti) ja Rzeszowis (56,48 protsenti).

30 815 005 hääleõiguslikust kodanikust käis valimas 16 923 832 inimest, valimisaktiivsus oli 54,94 protsenti. 117 662 hääletussedelit olid kehtetud.

Presidendivalimiste esimeses voorus saavutas kolmanda tulemuse vasakpoolsete kandidaat Grzegorz Napieralski, keda toetas 13,68 protsenti valijaist. Ülejäänud kandidaatide toetus oli märgatavalt madalam.

Kuna ükski kandidaatidest ei saanud üle 50 protsendi häältest, toimub 4. juulil teine voor, kus Komorowski ja Jarosław Kaczyński kahekesi vastakuti seisavad. 61-aastane endine peaminister Jarosław Kaczyński peaks ennustuste kohaselt veidi vähem kui kahe nädala pärast toimuvas teises voorus kaotama, kuna esimeses voorus Napieralski poolt hääle andnud valijad toetavad arvatavasti Komorowskit.

Kaczyńskisse uskuvad toetajad viitavad aga viie aasta tagusele olukorrale, kui 2005. aasta sügisel võitis praegune valitsusjuht ja Komorowski erakonnakaaslane Donalt Tusk samuti esimeses voorus valimised Lech Kaczyński ees, kuid kaks nädalat hiljem teises voorus kaotas ta oma edu ja presidendiks sai kaksikvend, kes suutis enda poole kallutada vasakpoolsete kandidaatide toetajad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles