Obama vabastas kindral McChrystali ametist

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

USA president Barack Obama vabastas täna ametist Afganistanis USA vägesid juhtinud kindral Stanley McChrystali, tema asemele saab Iraagi operatsiooni läbimurde toonud kindral David Petraeus.

«See on personalimuutus, mitte aga poliitika muutus,» kinnitas president Obama BBC Newsi vahendusel.

Teade kindrali ametist vabastamisest järgnes tema tänasele kohtumisele Barack Obamaga. Kindrali sõnul tuleneb tema lahkumine soovist näha missiooni õnnestumas. Obama sõnul ei suutnud kindral vastata väejuhatajale esitatud tingimustele. President kinnitas, et tema otsust ei tinginud eriarvamused poliitika ja sõja osas kindraliga, samuti mitte isiklikud solvangud.

Afganistani president Hamid Karzai oli varem mõista andnud, et ei soovi näha kindrali välja vahetamist, kuna tegu on Ühendriikide 9-aastase kohalolu jooksul Afganistanis parima väejuhatajaga.

Nüüd saab McChrystali asemel USA Afganistani vägede juhatajaks kindral David Petraeus, kes koalitsioonivägede ülemjuhatajana Iraagis 2007-2008 tõi kogu operatsiooni positiivse läbimurde. Petraeus on praegu USA relvajõudude keskväejuhatuse komandör, vastutades enam kui 20 sõjalise operatsiooni eest kõikjal maailmas, milles osalevad Ameerika Ühendriikide relvajõud.

Avameelne artikkel ajakirjas sai saatuslikuks

USA Afganistani-vägede juht Stanley McChrystal palus eile vabandust artikli pärast, milles ta kritiseeris Ühendriikide presidendi Barack Obama administratsiooni ametnikke ja diplomaate.

Liitlasvägede juhi sõnul oli reedel ajakirjas Rolling Stone ilmunud artikli avaldamine halb otsus, kuna tegemist polnud tervikliku kirjatükiga.

Artiklis kirjutas kindral, et USA saadik Kabulis Karl Eikenberry oli ta reetnud, kuna ei toetanud. Valges Majas tema kava saata Afganistani lisavägesid. McChrystali sõnul võis Eikenberry sel moel kaitsta ennast võimaliku kriitika eest.

Ka pilkasid kindrali abid artiklis asepresident Joe Bidenit, küsides, «kes see veel on?», nimetasid riigipea rahvusliku julgeoleku nõunikku kindral James Jonesi «klouniks», aasisid Ühendriikide erisaadikut Pakistanis ja Afganistanis Richard Holbrooke’i ning avaldasid rahulolematust ka president Obamaga.

Väljaande väitel olid McChristali abid artikli enne üle vaadanud ja heaks kiitnud. Kindrali meedianõunik Duncan Boothby pani ameti maha.

Valge Maja pressiesindaja Robert Gibbsi sõnul oli president artikli tõttu «väga vihane». Gibbs nimetas kindrali väljaütlemisi «tohutuks veaks»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles