Matti Vanhaneni karjäär tegi äkkpöörde

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Matti Vanhanen
Matti Vanhanen Foto: SCANPIX

Eelmisel nädalal peaministri ametikohalt lahkunud Matti Vanhanen valiti üllatuslikult Perefirmade Liidu tegevjuhiks.

Liidu esimehe Anne Berneri sõnul näitas Vanhanen selle ametikoha vastu ise üles huvi, vahendas MTV3. Liit otsis tegevjuhti maist saadik.

«Vanhanenil on selle töökoha jaoks palju kogemusi, ametioskusi ja sidemeid üle Soome ning mujalgi. Usun, et ta saab uues ametis suurepäraselt hakkama,» ütles Berner.

Vanhanen kavatseb parlamendist lahkuda septembris, kui peab asuma tööle uuele ametikohale.

Vanhanen rääkis, et otsus hakata liidu tegevjuhiks sündis eelmisel õhtul, vahendas Helsingin Sanomat.

«Elus juhtub selliseid asju. Tuli meelde, et nad (Perefirmade Liit) otsivad tegevjuhti ja võtsin seetõttu ühendust. Nii see juhtuski väga kiiresti,» rääkis ta täna parlamendis.

Keskpartei parlamendifraktsiooni esimees Timo Kalli sai Vanhaneni soovist lahkuda parlamendist ja tema uuest ametikohast teada SMSi kaudu. «See oli üllatav. Otsus näitab, et Vanhanen on harjunud langetama kiireid otsuseid nii töös kui eraelus,» ütles Kalli Iltalehtile.

Soome tuntud kuluaaripoliitiku Lasse Lehtineni sõnul oli Vanhaneni jaoks selge, et ta ei saa ühtegi ametikohta, mis vajab presidendi heakskiitu, vahendas Iltalehti.

Riigipea nimetab näiteks pensioniameti (Kela) peadirektori ja Soome Panga presidendi ametikohad.

Lehtineni sõnul on Tarja Haloneni ja Vanhaneni jahedate suhete põhjuseks tüli, mille keskseks teemaks oli valdus selle ümber, kes esindab riiki Euroopa Liidu tippkohtumistel.

Vanhaneni sõnul pole presidendil ELi tippkohtumistele asja. «Halonen luges seda hommikusest ajalehest, kuigi õhtul oli tema arvates lepitud kokku teisiti,» selgitas Lehtinen.

Perefirmade Liit (Perheyritysten liitto) kaitseb oma 300 liikme huve. Selle Helsingis asuvas esinduses töötab viis inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles