Streikivad prantslased pole rahul plaanitava pensionireformiga

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tühjad raudteerööpad Nantes'i raudteejaamas.
Tühjad raudteerööpad Nantes'i raudteejaamas. Foto: SCANPIX

Prantsusmaal streigitakse valitsuse kavandatava pensionireformi ja pensioniea tõstmise vastu, ametiühingud loodavad meelitada tänavatele miljoneid inimesi.

Tööseisak puudutab ühiskondlikku transporti, häirib postisaadetiste vedu ja segab õppetöö toimumist koolides, vahendas AFP.

Streigi tõttu jäävad ära ligi pooled lähi- ja kaugrongide sõidud. Charles de Gaulle’i ja Orly lennuväljadel on ajavahemikus kella 7-14 (kohaliku aja järgi) tühistatud 15 protsenti lendudest.

Mõned koolid peatasid õppetöö, kuna haridusministeeriumi teatel osaleb streigis 32 protsenti algkoolide õpetajatest ja 10 protsenti gümnaasiumide õpetajatest.

Osa raadiojaamu mängib töötajate tööseisaku tõttu üksnes muusikat.

Prantsusmaa erinevates paikades korraldatakse täna umbes 200 meeleavaldust valitsuse pensionireformi vastu.

Valitsus kavatseb tõsta 2018. aastaks pensioniiga praeguselt 60-lt kuni 62. aastani. Parlament hääletab ettepanekut septembris.

Ametiühingute ähvarduse järgi on tänane streik ja meeleavaldused septembrisse kavandatavate väljaastumiste alguseks.

Valitsuse kinnitusel on pensioniea tõstmine hädavajalik, kuna vastasel juhul tekib pensionikassasse aastaks 2050 saja miljardi euro suurune puudujääk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles