Soome ekspert: Vene küberluure ohustab Soomet rohkem kui USA oma

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratiivne foto.
Illustratiivne foto. Foto: SCANPIX

Soomes USA Riikliku Julgeolekuagentuuri (NSA) kohta raamatu avaldanud küberluure asjatundja Petteri Järvineni sõnul on Soomel põhjust Venemaa poolset internetinuhkimist rohkem karta kui USA oma.

Möödunud aasta oktoobris teatas meedia, et Soome välisministeeriumi arvutivõrgust leiti välisriigi luureprogramm, kirjutab iltasanomat.fi.

Vaid kümme kuud varem oli Soome avaldanud küberturvalisuse strateegia, milles Soomet nimetati sellel alal maailma üheks juhtivaks riigiks.

Järvineni arvates on Soome küberturvalisuses juhtriikidest palju maas.

«Kui välisministeeriumi süsteemis on luureprogramm, mida ei leita enne kui rootslased sellest teavitavad, siis on midagi väga valesti,» tõdes Järvinen.

Järvineni arvates ei ole Soome välisministeeriumist leitud luureprogramm ainuke selline, vaid neid on veel.

«Soome oskab teha strateegiaid ja luua tulevikunägemusi, kuid tegelik elu on midagi muud,» tõdes asjaundja.

Järvinen kritiseerib Soome küberturvalisuse viletsat taset oma hiljuti välja antud raamatus «NSA – Näin meita seurataan» ( NSA – nii meid jälgitakse).

Järvineni üllatab see, et on suur lõhe Soome riigikaitsesse tehtud investeeringute ja küberkaitse investeeringute vahel.

«On üsna tõenäoline, et järgmine oht Soomele ei ole reaalsed tankid või hävitajad, vaid internett. Vaid üks küberrünnak pankadele või elekrijaamadele halvab elu kogu riigis ning seda ühtegi lasku tegemata,» seisab Järvineni raamatus.

Järvinen käsitleb oma raamatus põhjalikult NSA tegevust ning endise luureanalüütiku Edward Snowdeni paljastusi.

Ta tõdeb oma raamatus, et NSA tegeleb laiaulatusliku internetijälgimisega, kuid soomlastel ei ole põhjust paanitseda.

Tema arvates peaks soomalsed olema valvel ja ettevaatlikud Venemaa poolsete internetijälgimiste suhtes.

USAst vaadatuna on Soome kauge ja väike Põhja-Euroopa riik, kuid Venemaa poolt vaadatuna on asi hoopis teine, kuna tegemist on naaberriigiga.

«Venemaad huvitab väga, millised riigid omavahel suhtlevad ja millist poliitikat teevad,» edastas Järvinen.

Järvineni arvates huvitub Venemaa väga laia kaskaadi inimeste jälgimisest, alates poliitikutest kuni meedia ja tootearendusega tegelejateni.

«Venemaale pakuvad huvi paljud edukad ja mõjuvõimsad soomlased. Kui ise ei ole nende huviobjekt, siis keegi sõber kindlasti on,» selgitas asjatundja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles