ENPA mõistis hukka rünnaku Gaza flotilli vastu

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Nõukogu Parlamentaarse Assamblee (ENPA) saal Strasbourgis.
Euroopa Nõukogu Parlamentaarse Assamblee (ENPA) saal Strasbourgis. Foto: SCANPIX

Euroopa Nõukogu Parlamentaarne Assamblee (ENPA) võttis täna vastu Lähis-Ida raporti «Pingete kasv Lähis-Idas», milles mõistis teravalt hukka Iisraeli rünnaku Gazasse suunduva humanitaarflotilli vastu.

Resolutsioon nimetab Iisraeli rünnakut, mis toimus rahvusvahelistes vetes, rahvusvahelise õiguse rikkumiseks, teatas riigikogu ENPA delegatsiooni liige Silver Meikar.

«Iisrael peab koostöös rahvusvahelise kogukonnaga läbi viima erapooletu, läbipaistva ja põhjaliku juurdluse,» ütles Meikar. «Tõde vajavad hukkunute lähedased, Lähis-Ida elanikud ja kogu maailm.»

Silver Meikari sõnul andis Vahemeres toimunud traagiline sündmus löögi Lähis-Ida rahuprotsessile ning vähendas võimalust vaenupoolte lepitamiseks. «Kõige enam võitsid sellest äärmuslased, kelle eesmärgiks on kas Iisraeli riigi hävitamine või siis Palestiina riigi mitte loomine.»

Resolutsioon rõhutab veelkord, et püsiv rahu on võimalik saavutada vaid siis, kui on tagatud mõlema poole legitiimsed eesmärgid – Iisraeli õigus olla tunnustatud riigina ja Palestiina õigus iseseisvale riigile.

ENPA resolutsiooni hääletati sisse ka Silver Meikari ja teiste saadikute muudatusettepanekud, mis puudutasid Hamasi kohustust vabastada vangistatud sõdur Gilad Shalit ning tunnustada Iisraeli riiki ja Iisraeli kohustust vabastada palestiinlastest poliitvangid, eemaldada illegaalsed uusasumid ning tagastada Gaza flotilli aktivistidelt konfiskeeritud asjad.

«Kui ajakirjanduses avaldatud info, et konfiskeeritud krediitkaartidelt on raha välja võetud või neid poes kasutatud vastab tõele, ei tee see Iisraeli sõjaväele küll au,» ütles Silver Meikar. «Iisrael peab konfiskeeritud sülearvutid, mobiiltelefonid, krediitkaardid, videokaamerad ja kõik teised asjad õigetele omanikele koheselt tagastama.»

Euroopa Nõukogu Parlamentaarne Assamblee 2010. aasta istungijärgu kolmas osaistung toimub 21.-25. juunini Strasbourgis. Riigikogu liikmetest osalevad sellel Andres Herkel, Aleksei Lotman, Indrek Saar, Mailis Reps ja Silver Meikar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles