Orjatöölt teenitakse 150 miljardit dollarit aastas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uganda prostituudid.
Uganda prostituudid. Foto: SCANPIX

Rahvusvahelise Tööorganisatsiooni (ILO) hinnangul teenitakse sunnitöö abil aastaga üle maailma vähemalt 150 miljardit USA dollarit.


ILO eile ilmunud raport tõdeb, et selline ebaseaduslik tulu on kolm korda suurem kui varem arvati.

ÜRO tööorganisatsiooni sunnitöö vastase programmi juht Beate Andrees täpsustas, et sellest summast omakorda kaks kolmandikku ehk umbes 99 miljardit aastas teenitakse naiste ja tüdrukute seksuaalselt ekspluateerimiselt. Ülejäänud summa tuleb peaasjalikult inimeste orjastamisest põllumajanduses, majapidajatena, ehitus- ja kaevandustööl.

Moldovas läbi viidud uuring näitas, et rohkem kui 45 protsenti sealt välismaale tööle läinud inimestest sunniti võõrsil töötama kas tasuta või väga väikese tasu eest. Pea 25 protsenti tunnistas, et sai palga kätte hiljem kui lubatud.

Armeenias ja Gruusias tunnistasid tasuta või imeväikese tasu eest tööle sattumist 20 protsenti välismaal tööl käinuist.

Andreesi sõnul teenitakse suurimat tulu sunnitööle pandud inimeste pealt arenenud riikides, nende seas ka ELi maades.

Rohkem kui pool sunnitööst leiab aset siiski Aasias, 18 protsenti Aafrikas ja 10 protsenti Ladina-Ameerikas.

Andrees kutsus riike üles tegelema põhjustega, mille tagajärjel nende kodanikud satuvad inimkaubitsejate ja jõukude kätte, kes neid tasuta või peenraha eest tööle sunnivad. Selleks tuleks takistada orjastavat laenamist ning pakkuda rohkem haridust ja õppimisvõimalusi kõige haavatavamatele kihtidele.

ILO hinnangul elab maailmas umbes 21 miljonit sunnitöö ehk kaasaegse orjuse ohvrit. ÜRO kohaselt on inimkaubandus illegaalsete majandusharude seas tähtsuselt kolmas narko- ja musta relvaäri järel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles