Admiral Mullen: Afganistani strateegia ei muutu

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA staabiülemate ühendkomitee esimees admiral Mike Mullen.
USA staabiülemate ühendkomitee esimees admiral Mike Mullen. Foto: SCANPIX

USA staabiülemate ühendkomitee esimees admiral Mike Mullen kinnitas täna, et hoolimata NATO vägesid Afganistanis juhtinud kindral Stanley McChrystali asendamisest kindral David Petraeusiga ei toimu muutusi Afganistani strateegias.

«Strateegia ja poliitika pole muutunud,» kinnitas admiral Mullen BBC Newsi vahendusel.

Kindral McChrystal pidi USA Afganistani vägede juhi kohalt lahkuma seoses  ajakirjanduses avaldatud kriitikaga riigi tippjuhtkonna aadressil. Tema asemele nimetas president Barack Obama Iraagi operatsiooni vägede arvu kasvatamise ja uue strateegiaga 2007.-2008. aastal pöörde toonud kindral David Petraeusi.

Tehniliselt võttes on see nimetamine viimasele ametikohal alandamine, kuna seni vastutas ta keskväejuhatuse ülemana kõigi välisoperatsioonide eest, milles USA relvajõud üle maailma osalevad.

Kindral Petraeusi, keda peetakse poliitikaringkondades väga kogenud tegijaks, kandidatuuri peab veel heaks kiitma USA Kongress. Seni juhib NATO ISAFi jõude Afganistanis Briti kindralleitnant Nick Parker.

Admiral Mullen rõhutas, et Afganistani lõunaprovintsis Kandaharis, kus Talibani vastupanu on tugevaim, turvalisuse tagamine on erakordselt kompleksne väljakutse.

Mullen avaldas ka veendumust, et ka kõrvalasuvas Helmandi provintsis Marjah linnas turvalisuse tagamine õnnestub, selle tagamine võtvat vaid rohkem aega.

«Märgid näitavad õiges suunas. Ka sedalaadi operatsioonides on kõige pimedam enne koitu. Vägivald õnnestub lõpuks summutada,» oli staabiülemate ühendkomitee juht kindel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles