EL esitas WTO-s Venemaa vastu uue kaebuse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene lipp.
Vene lipp. Foto: SCANPIX

Euroopa Liit (EL) teatas kolmapäeval, et esitas Maailma Kaubandusorganisatsioonis (WTO) Venemaa vastu kaebuse Saksamaalt ja Itaaliast toodavate kergeveokite (LCV) impordilõivu pärast.

EL-i saatkond WTO juures ütles, et esitas Venemaale konsultatsiooninõude, mis on esimene samm kaubandusvaidluste lahendamisel. Pooltel on 60 päeva aega lahendada vaidlus läbirääkimiste teel, enne kui EL astub järgmise sammu.

Venemaa põhjendas oma otsust dumpinguvastase abinõuna. EL-i hinnangul on see dumpinguvastane lõiv vastuolus WTO seadustega, öeldakse EL-i saatkonna avalduses.

WTO liikmetel on lubatud kehtestada lisalõiv kaupadele, kui neid müüakse dumpinghinnaga või alla turuhinna. Kuid enne peavad nad tõestama, et kodumaised tootjad kannatavad selle läbi.

EL väidab, et EL-i kergeveokitele 23-29,6-protsendilise impordilõivu kehtestamisega piiratakse pääsu Vene turule. 2012. aastal eksportis EL Vene turule kergeveokeid enam kui 100 miljoni euro eest. See eksport vähenes, kui Venemaa kehtestas autodele ja bussidele ümbertöötlemismaksu, mille EL on samuti vaidlustanud.

Brüssel ja Moskva vaidlevad WTO-s ka paljude kaubanduskeeldude üle, mida Venemaa on kehtestanud Leedu, Poola ja teiste riikide toiduainetele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles