Kerry: Vene-Hiina gaasilepe Ukraina kriisi ei mõjuta

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA riigisekretär John Kerry Mehhikos.
USA riigisekretär John Kerry Mehhikos. Foto: SCANPIX

Vene-Hiina kolmapäeval sõlmitud gaasilepe Ukraina kriisi ei mõjuta, ütles USA välisminister John Kerry.

«Minu arvates pole sellel, et Venemaa ja Hiina sõlmisid gaasileppe, mille kallal nad on kümme aastat töötanud, mitte mingit mõju sellele, mis hakkab Ukrainas juhtuma,» ütles Kerry külaskäigul Mehhikosse.

Venemaa gaasikontsern Gazprom ja Hiina ettevõte CNPC sõlmisid kolmapäeval Shanghais 400 miljardi dollari suuruse ja 30 aasta pikkuse gaasileppe. Leping sai allkirjad Hiina presidendi Xi Jinpingi ja Vene riigipea Vladimir Putini juuresolekul.

Gaasilepe Hiinaga on Putini suur kordaminek, arvestades USA ja Euroopa Liidu Vene-vastaseid sanktsioone Ukrainale kuuluva Krimmi märtsikuise annekteerimise pärast.

Hiina gaasifirma teatel võivad Venemaa Hiina-suunalised gaasitarned tulevikus ulatuda 38 miljardi kuupmeetrini aastas. Tarned peaksid algama 2018. aastal.

Venemaal on hiiglaslikud energiavarud, Hiina kasvav majandus on aga pidevas energianäljas. Aastaid ei suutnad nad aga kokku leppida gaasi hinnas.

Kolmapäeval Shanghais väljakuulutatud leppe maht on pisut üle poole 2009. aasta raamleppes kavandatud 70 miljardist kuupmeetrist.

Venemaa on viimastel aastatel püüdnud Hiinaga sidemeid tihendada, et saada juurdepääsu ahvatlevatele Aasia turgudele. Viimastel kuudel Ukraina pärast tekkinud konflikt läänega tugevdab ilmselt Moskva idasuunalisi püüdlusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles