Venemaa plaanib rajada Kõrgõzstani ka teise sõjaväebaasi

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA sõdurid ja transpordilennukid Kõrgõzstanis Manassi baasis.
USA sõdurid ja transpordilennukid Kõrgõzstanis Manassi baasis. Foto: SCANPIX

Kõrgõzstanis Kantis sõjaväebaasi omav Venemaa kavatseb sinna Kesk-Aasia riiki rajada teisegi baasi.

The Telegraph oletab, et taolise plaani eesmärgiks võib olla Ameerika Ühendriikide ja teisi regioonis asuvate maade hoiatamine.

Kreml püüdis eelmisel aasta saada president Kurmanbek Bakijevilt heakskiitu baasi rajamisele riigi lõunaossa Usbekistani piiri lähistele. Sellest ei saanud asja ja lisaks kaotas Bakijev aprilli riigipöörde tulemusel oma ametikoha.

Nüüd, kui vahevalitsus tegeleb etnilisel pinnal puhkenud rahutuste tagajärgede likvideerimisega, püüab Kreml oma varasemat plaani taastada.

Baas, mille arvatav asukoht oleks kas Ošis või Džalalabatis, laiendaks Venemaa geopoliitilist mõju Kesk-Aasia ja toetaks riigi positsiooni suhetes Hiina ja USAga

Vähem kui nädal tagasi avaldas president Dmitri Medvedev lootust, et Manassis asuv USA sõjaväebaas, mille kaudu varustatakse kaubaga Afganistanis olevaid vägesid, ei jää Kõrgõzstani alaliselt.

See on kõik seotud mõjuvõimu taastamisega, millest Venemaa jäi ilma pärast Nõukogude Liidu lagunemist, rääkis üks Vene analüütik.

Kõrgõzstanis on ainus riik maailmas, kus asub nii Vene kui Ühendriikide sõjaväebaas.
Ajaleht Nezavissimaja Gazeta kirjutas, et president Medvedev on teinud kaitseminister Anatoli Serdjukovile ülesandeks tegeleda vähemalt 250 miljonit dollarit maksma mineva uue baasi rajamisega. Venemaa plaanide järgi peab see mahutama vähemalt 1000 sõdurit.

Analüütikute sõnul on Vene sõjaväeluure seisukohal, et verised rahutused on seadnud Venemaa mõjuvõimu ohtu ja et jätkuv ebastabiilsus võib tuua kaasa Kõrgõzstani lõhenemise kaheks piki põhja-lõuna joont ning Venemaa jääks sel juhul kaotaja rolli.

Kreml loodab taaselustada läbirääkimisi juba järgmisel nädalal ja arvestades praegust olukord on võimalik, et vahevalitsus toetab Venemaa plaane. Küll aga pole taolisest baasist huvitatud naaberriik Usbekistan.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles