Kaas: Ukrainas toimuv pole kodusõda

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaarel Kaas
Kaarel Kaas Foto: Peeter Langovits

Ajakirja Diplomaatia peatoimetaja Kaarel Kaas ütles, et Ukraina konflikti tema kodusõjaks ei nimetaks, sest ilma välistegurite mõjuta poleks seda puhkenud.

«Kodusõjaks mina seda ei nimetaks, see on relvastatud konflikt, madala intensiivsusega sõjategevus, aga seda sõda poleks, kui poleks välistegureid, Venemaa Föderatsiooni sõjalist sekkumist,» selgitas Kaas ETV saates «Ringvaade».

«Riigi- ja eriüksused inflitreeruvad teise riigi territooriumile, kaasavad kohalikke, õpetavad nad välja, juhivad neid, vajadusel ka osalevad ise sõjategevuses,» kirjeldas Kaas toimuvat.

«Valimiste tunnustamise osas on retoorika olnud erinev, Vene riigijuhid on rääkinud ukraina rahva valiku austamisest, samas peaminister Dmitri Medvedev tegi avalduse, kus ütles, et see ei tähenda, nagu tunnustataks valimistulemusi,» selgitas Kaas.

«Vladimir Putin on rõhutanud, et Venemaa arvates tuleks läbi viia põhiseadusreform, alles läbi selle saaks uus president legitiimseks ja pälviks nende tunnustuse,» sõnas Kaas.

«Presidendivalimised ei avalda mõju relvastatud konfliktile Ida-Ukrainas, selle sündmustiku lahenduse võti on Venemaa käes, mina ei pea tõenäoliseks, et sõjategevus Ida-Ukrainas presidendivalimistega lõpeks, see katel podiseb ilmselt mõnda aega edasi,» rääkis Kaas.

Kaarel Kaas möönas, et Ukraina on saavutanud Ida-Ukrainas teatavat edu, kuid see pole olnud otsustav.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles