Putin pehmenes. Miks ja kui kauaks?

Urho Meister
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ümberseisjad eile Peterburi majandusfoorumil Vladimir Putinit pidulauda aitamas.
Ümberseisjad eile Peterburi majandusfoorumil Vladimir Putinit pidulauda aitamas. Foto: Reuters / Scanpix

Bloomberg Businessweek pakub välja neli versiooni, miks Vene president Vladimir Putin praegu lahkem välja näeb ja lubab lausa «austada Ukraina rahva tahet» homsetel presidendivalimistel.

1. Putin blufib, et võita aega.

Oma meeldiva tooniga on Putinil õnnestunud mõnevõrra rahustada finantsturgusid. Ta võib üritada külvata lahkmeelt USA ja Euroopa vahele – nõustudes näiliselt Ukraina valimistega annaks ta eurooplastele «mõjuva põhjuse» hoiduda edasistest sanktsioonidest. Taktika võib olla muutunud, kuid strateegia on sama.

2. Sanktsioonid on osutunud oodatust valusamaks.

Putin tunnistas praegu Peterburis toimuval majandusfoorumil, et mõned ta sõbrad on sanktsioonide tõttu ärilist kahju kandnud. Valitsuste survel jätsid mitmed lääne suurfirmade tegevjuhid foorumile tulemata. Venemaal 90-protsendilise kaardimaksete turuosaga Visa ja MasterCard võivad lahkuda. Majandus näib libisevat langusse.   

3. Ta taipas, et senine strateegia ei toimi ja vajab aega vägede ümberkorraldamiseks.

Kui Krimmi annekteerimine läks libedalt, siis Ukraina idaosas on Putin koperdanud. Järgijaskond ei osutunud piisavalt suureks, valimisprotsessi ei õnnestunud peatada. Mõned varasemalt Janukovõtši-meelsed Ukraina oligarhid on astunud Kiievi uute võimude poolele.

4. Strateegia toimib nii hästi, et rohkem suskida polegi vaja.  

Moskva eesmärgiks oli dramaatiliselt tõsta oma kaalu maailmaareenil. Nüüd ongi saavutatud olukord, kus teised riigid peavad võtma Venemaad tõsisemalt. Putin arvestab ka sellega, et lääs hoidub rakendamast rangemaid sanktsioone, kuna kahjustaks sellega omaenda ärihuve. Tänase seisuga rakendunud sanktsioonid olid aga «hinna sisse» arvestatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles