Soome kaitseväe juht: Vene lennukite piiririkkumisi ei tasu üle paisutada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome kaitseväe juhataja kindral Ari Puheloinen.
Soome kaitseväe juhataja kindral Ari Puheloinen. Foto: Kaitsevägi

Rahu ajal pole vaja muretseda, et välisriikide lennuk võiks avada tule, ütles Soome kaitseväe juhataja Ari Puheloinen.

Soome ametiisikute sõnul sisenesid kaks Vene riigile kuuluvat lennukit teisipäeva õhtupoolikul Porvoo lähedal Soome õhuruumi. Soome välisministeerium võttis ühendust Vene ametivõimudega ja palus selgitust. Ministeerium ei soostunud lähemalt täpsustama.

Puheloineni sõnul on avalikkuse mure õhupiiri rikkumiste pärast Ukraina kriisi valguses mõistetav. Samas on kaitseväe juhi sõnul tark taolisi intsidente mitte suureks puhuda.

Puheloinen märkis, et Vene lennukid jõudsid piirist 30 kilomeetri kaugusele Soome territooriumile. «See on rohkem kui tavaliselt,» märkis kaitseväe juhataja, kelle sõnul tuleb järelduste tegemiseks ära oodata uurimise tulemused.

Puheloineni sõnul pole praegu põhjust arvata, et piiririkkumised oli tahtlikud. Ta lisas, et varasemad juhtumid on olnud juhuslikud ja tingitud kahe riigi vahelise õhukoridori kitsusest. Kaitseväe juhataja hinnangul on võimalik, et lennukid sattusid Soome õhuruumi, et vältida tormi.

«Kui rahuajal läheneb naaberriigi lennuk, ei saa esmane hinnang olla, et see rikub riigipiiri ja kavatseb avada tule,» ütles Puheloinen. «Kui aga rahvusvahelised pinged kasvavad, suurendame valmisolekut ja künnis reageerimiseks muutub väiksemaks,» lisas kaitseväe juhataja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles