Europarlamendi valimistel saatis edu euroskeptikuid ja paremäärmuslasi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eurovalimiste võitjad riigiti
Eurovalimiste võitjad riigiti Foto: graafika: Indrek Sammal

Eile lõppenud Euroopa Parlamendi valimistel kaotasid kohti senised tsentristlikud parteid ning uue jõuna kerkisid paremäärmuslikud rahvuslased.

751 parlamendikohast võttis 214 Euroopa Rahvapartei, kellele järgnesid Sotsiaaldemokraatide ja demokraatide fraktsioon, mis esialgsetel andmetel sai 189 kohta. Kolmandaks jäi Euroopa demokraatide ja liberaalide liit, mis sai enesele 66 kohta. Kõik kolm fraktsiooni saavad praeguse seisuga vähem kohti, kui viis aastat tagasi toimunud valimistel.

Olulist rolli mängivad siin paremäärmuslikud ja euroskeptilised parteid, keda saatis edu nii Prantsusmaal, Hollandis kui Suurbritannias.

Prantsusmaa 74 kohast europarlamendis sai esialgsetel andmetel Marie Le Peni juhitud paremäärmuslik Rahvusrinne 25 kohta, võites 25% häältest. Teiseks jäi paremtsentristlik UMP 21% häältega. Prantsusmaa presidendi Francois Hollande kutsus pärast esialgsete valimistulemuste avalikustamist kokku erakorralise nõupidamise. Tema enda juhitud sotsialistid said vaid 14% häältest.

Euroskeptiline Suurbritannia Iseseisvuspartei sai esimese tulemuse 27% häältega.  Leiboristid ja konservatiivid said vastavalt 25% ja 24%. Suurbritannia peaminister konservatiiv David Cameron ütles valimistulemusi kommenteerides, et inimestel on tekkinud petlik arusaam Euroopa Liidust, mille järgi EL ei teeni piisavalt Suurbritannia huvisid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles