Venemaa televisioon näitas, et Ukraina presidendivalimistel osutus võidukaks Paremsektori esindaja

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa televisioon näitas, et Ukraina presidendivalimistel osutus võidukaks Paremsektori esindaja
Venemaa televisioon näitas, et Ukraina presidendivalimistel osutus võidukaks Paremsektori esindaja Foto: SCANPIX

Venemaa riiklik telekanal Rossija 1 näitas möödunud pühapäeva õhtul tabelit, mille kohaselt Ukraina presidendivalimistel oli võidukas äärmusrühmituse Paremsektor esindaja Dmõtro Jaroš.

Tabelit selgitas saate Voskresenskoje vremja saatejuht Irada Zeinalova, edastab iltasanomat.fi.

Ta teatas, et selline tabel ilmus Ukraina keskvalimiskomitee leheküljele pärast kella 20.00 ehk siis kui valimisjaoskonnad olid suletud ja käis häältelugemine.

Tabeli kohaselt oli paremäärmuslane Jaroš saamas 37,13 protsenti häältest. Ukraina presidendivalimiste tegelik võitja Petro Porošenko oli seal teisel positsioonil 29,63 protsendi häältega.

«Ei ole teada, miks see tabel erineb väga lävepakuküsitluse tulemustest,» lausus saatejuht.

Venemaa sotsiaalmeedias käivitus pärast selle tabeli televisioonis näitamis diskussioon, sest peale telekanali ei olnud keegi sellist tabelit keskvalimiskomisjon leheküljelt leidnud.

Paljud märkisid, et Ukraina presidendivalimiste ajal rünnati valmiskomitee lehekülge ja kummaline tulemus võis olla selle tagajärg.

Ukraina võimud  andsid eile seoses valimistel tekkinud probleemidega selgitusi.

Valimiste turvalisuse eest vastutav Vladimir Zverjev sõnas pressikonverentsil, et Ukraina keskvalimiskomisjoni lehekülge üriti saboteerida, kuid see katse avastati õigeaegselt ja seda suudeti ennetada.

Zverjevi sõnul oli saboteerijate eesmärgiks kella 20.00 paiku saada leheküljele tabel, mille kohaselt oleks valimiste võitja olnud Paremsektori Dmõtro Jaroš.

Zverjevi andmetel oli see tabel varasemalt olemas ning selle tahtsid üles riputada venelastest kräkkerid.

Tabel ei jõudnud Ukraina keskvalimiskomitee leheküljele, küll aga sai selle oma valdusse Venemaa televisooni esimene kanal, mis seda ka näitas.

Võltstabelis on pealkirjaks «Ukraina presidendivalimised 2014», samas kui keskvalimiskomisjoni leheküljel oli «Ukraina ennetähtaaegsed presidendivalimised».

Ametlike andmete kohaselt sai Dmõtro Jaroš vaid 1,1 protsenti häältest. Teine paremäärmuslasest kandidaat Oleg Tjanibok aga 1,3 protsenti häältest.

Poliitikaasjatundjate arvates oli Ukraina paremäärmuslaste viletsad valimistulemused Venemaa propaganda tegijatele pettumus. Paremäärmuslike kandidaatide eduga oleks Venemaa saanud näidata, et Ukraina on neonatslik riik.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles