Lahing Barroso tooli pärast on alanud

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jose Manuel Barroso
Jose Manuel Barroso Foto: SCANPIX

Täna tulistatakse esimesed ametlikud lasud lahingus Euroopa Komisjoni presidendi ametiposti pärast, kui Brüsselisse kogunevad asja arutama Euroopa Liidu liikmesriikide liidrid.

Vähemalt kaks peaministrit – Suurbritannia David Cameron ja Viktor Orban Ungarist – tegelevad juba aktiivselt praeguse soosiku Jean-Claude Junckeri blokeerimisega.

Juncker, kes kujutas endast paremtsentristliku Euroopa Rahvapartei esinumbrit valimistel, nõudis eile Euroopa Komisjoni juhi kohta endale, kuna tema fraktsioon osutus taas europarlamendis suurimaks, kirjutab Financial Times.

Õhtuste andmete järgi kaotas Euroopa Rahvapartei ELi-vastastele erakondadele 59 kohta, kuid säilitas juhtipositsiooni 213 mandaadiga 751 võimalikust. «Ma ei ole põlvili,» ütles Juncker. «Ma võitsin valimised.»

Pettunult teiseks jäänud vasaktsentristidest sotsid taganesid aga kärmelt oma valimiste eel väljendatud seisukohast, nagu peaksid kõik fraktsioonid toetama võitjaks osutunud partei kandidaati.

«Nende valimiste suur kaotaja oli Euroopa Rahvapartei,» teatas Euroopa sotside liider, endine Bulgaaria peaminister Sergei Stanishev.

Cameron helistas juba eile läbi mõned Euroopa liidrid ning üritas Junckeri ees uksi kinni panna. Junckeri kui «vanameelse» euroasjade ajaja sattumine juhtivale kohale muudaks Suurbritannia ELi jäämise referendumi võitmise Cameroni jaoks kahtlaseks.

Ametnike sõnutsi oleks Cameron siiski nõus kompromissiga, kui Juncker vahetaks välja hoopis Euroopa Ülemkogu eesistuja Herman von Rompuy.

Juncker üritas tsementeerida oma positsiooni teatega, et alates häältelugemise lõppemisest on ta saanud juba tervelt kaks toetavat telefonikõnet Saksa kantslerilt Angela Merkelilt.

Merkel ise kõlas eile aga suhteliselt leigelt. «Hetkel me läheme debatile Jean-Claude Junckeri kui meie kandidaadiga,» ütles kantsler Berliinis.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles