Stubb: peaministrina vähendaksin ministrite arvu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alexander Stubb
Alexander Stubb Foto: SCANPIX

Euroopa Parlamendi valimistel Soomes enim ehk 148 101 häält kogunud Euroopa asjade ja väliskaubandusminister Alexander Stubb alustas täna valimiskampaaniat.

Stubb kandideerib juuni keskel toimuval Koonderakonna kongressil partei esimeheks, kellest Jyrki Kataineni lahkumise tõttu saab ühtlasi Soome peaministri kandidaat.

Stubb loobuks valitsusjuhina pikkadest ja detailsetest valitsusprogrammidest ning kärbiks ministrite arvu, vahendas YLE.

Kampaania avakõnes rõhutas poliitik oma rahvusvaheliselt töökogemust. Tema arvates peab peaminister juhtima eelkõige Soome Euroopa Liidu suunalist poliitikat. Kuidas saaks ta hakkama aga sisepoliitikaga?

«Tuleb pidada meeles, et välispoliitikat ja sisepoliitikat ei saa teineteisest eraldada. Võtame näiteks sotsiaal- ja tervishoiusüsteemi uuenduse. Suurimad otsused on tehtud. Järgmise peaministri ja valitsuse ülesandeks on hoolitseda selle eest, et sotsiaal- ja tervishoiusüsteemi rahastamine oleks korras. See ei toimu ilma majanduskasvuta,» lisas ta.

Riik ei tooda Stubbi sõnul heaolu, vaid seda teevad üksikisikud ja ettevõtted. «Soome sisemajanduse koguproduktist tuleb 40 protsenti ekspordist.»

Valitsusjuhiks saamisel vähendaks Stubb ministrite arvu. Tema idee järgi peaks ministeeriumi juhtima üks minister, kes vajab aseministrit või riigisekretäri. Riigisekretärid ja aseministrid võiks valida aga parlamendist.

«Praegune süsteem viib halva strateegilise juhtimiseni. Märkasin seda välisministeeriumis ja väliskaubandusministeeriumis,» rääkis ta.

Praegune valitsus alustas 19 ministriga, kuid tema arvates oleks 16 täiesti piisav.

Ta loobuks ka pikkadest valitsusprogrammidest, 5-10 lehekülge oleks piisav. Lisaks sellele valmistataks ette iga-aastased tööplaanid.

Stubb on olnud kahes valitsuses ja mõlemal korral on võideldud mingi kriisiga. Tema sõnul on käes aeg panna paika Soome tulevikuvisioon.

Ta konkureerib erakonna esimehe kohale koos kaubandusministri Jan Vapaavuori ja sotsiaal- ning tervishoiuministri Paula Risikkoga. Stubbi selgitusel ei valita erakonna uut tegevusplaani, vaid lihtsalt uut juhti. Partei peab otsustama, kellega me võime võita 2015. aasta üldvalimised, lisas ta.

Koonderakonna kongress toimub Lahtis 13.-15. juunil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles